Gyurcsány Ferenc és a 444.hu konfliktusa

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy hosszú Facebook-bejegyzésben nevezte meg a 444.hu-t mint a párt politikai ellenfelét. A konfliktus azzal kezdődött, hogy a 444.hu gúnyos hangvételű véleménycikket közölt Gyurcsány egyik interjújáról, amelyben a pártvezető a választási eredmények után nem kívánt lemondani pozíciójáról.

A DK-s körökben felháborodást váltott ki az említett cikk, mivel úgy vélték, hogy az átlépett egy határt. A pártot támogató Nyugati Fényben felhívást tettek közzé, hogy az olvasók mondják le a lap előfizetését. A 444.hu válaszul újabb cikket jelentetett meg, amelyben kritizálták Gyurcsányt és pártját amiatt, hogy támadást intéztek a szabad sajtó ellen. Gyurcsány szerint a lap túlságosan középen áll, ami nem segíti a hazai sajtószabadság helyzetét.

Gyurcsány terjedelmes szombati Facebook-posztjában kifejtette, hogy a szólásszabadság szent és sérthetetlen, de az eredeti 444-es cikk szerinte "vérhányásnak" minősül, amely "hazug, emberi becsületet sértő" elemeket tartalmaz. Úgy véli, hogy a lapnak először tárgyilagos, tényszerű beszámolót kellett volna közölnie az ő érintett szerepléséről.

A DK elnöke szerint a 444.hu nem adott lehetőséget az olvasóknak, hogy maguk alakítsanak véleményt az interjúban elhangzottakról, ezzel "harcra lépett" a párt ellen. Gyurcsány hangsúlyozza, hogy a lapnak joga van a saját álláspontjához, de a DK-nak is joga van úgy tekinteni a lapot, mint "a romlottság és a rombolás fertőző gócát". Gyurcsány szavai szerint: "A lap politika ellenfelünk", és "magára valamit adó ember szerintünk undorral elfordul egy ilyen laptól".

A DK politikusai a közösségi médiában is aktívak, ahol Gyurcsány távozását követelő bejegyzésekre reagálnak. A párt ezzel kapcsolatos stratégiáját egy másik cikkben elemeztük részletesen.

Gyurcsány Ferenc a 444.hu-t "szennylapnak" nevezte, és az újságírót "becstelen firkásznak" titulálta, aki szerinte "rosszindulatú, hatásvadász" és "megalázó szándékú" írásokat készít. Hozzátette, hogy a lap kétségtelenül amellett kampányol, hogy ő tűnjön el a közéletből, lehetőség szerint a DK-val együtt, de a párt nem gondolja ugyanezt a 444-ről.