Valós társadalmi kapcsolatok nélkül politikai cirkusz marad a pártok tevékenysége

Minden magyar párt számára kiemelt jelentőségű lesz a pártszervezés és a társadalmi háló kialakítása a 2024-es júniusi választások után, hiszen a valódi társadalmi kapcsolatok hiányában csak egy felszínes politikai cirkusz marad a pártok tevékenysége.

A politikai elemzők és a sajtó gyakran a politikai vezetők felelősségéről és mozgásteréről ír, de a háttérben egy súlyosabb, személyektől független probléma, a pártszervezés és a társadalmi hálózatok fontossága húzódik meg. A 2026-os választásokon a helyi pártszervezetek és a civil társaságok befolyása lesz meghatározó, és az nyer majd, aki növelni tudja a valódi támogatók számát.

A pártszervezési folyamatokat egy Havi Pártszervezési Index is követhetné, amely rákérdezne a pártoknál a szervezetépítés állására. Nem a párttagság számát, hanem a valódi támogatók számát kellene növelni, így elkerülve a statisztikai vatta-emberek és hamis bizonyítékok bemutatását.

A Fidesz eszköztárában szereplő Kubatov-lista kezdetben az ellenzék számára a demokráciával ellentétes gyakorlatot jelentette, majd a Fidesz-rendszer legyőzhetetlenségének szimbólumává vált. Az ellenzéknek fel kellene tennie a kérdést, hogy 14 év után elfogadható-e az állítás, hogy képtelenek voltak saját támogatói listát kialakítani.

A karizmatikus egykori civilek, akik gyakran csapnivaló szervezők, a pártok vezetőivé válhatnak. A Fidesz kezdeti csapatában jelen lévő beszélő és szervező fejek, mint Orbán, Fodor, Kövér és Áder, már korán felismerték a szervezés és a választókkal való kapcsolattartás fontosságát. Ezzel szemben az MSZP tudása és tapasztalatai az ő elhalásukkal elkoptak a baloldalon.

A baloldali ellenzék aktivistái és az általuk elérhető emberek közötti hálózatok csak az urbánus környezetben maradtak élőek, és még ott is egyre szűkül az elérhető kör.

A 2024-es nyári választások eredményei azt mutatták, hogy véget ért a Fidesz mindent átható uralma a választók felett, de a baloldali, liberális ellenzéki pártok úgy tűnik, nem tartják fontosnak a pártszervezést és a társadalmi befolyás növelését. A Fidesz viszont mindig relatív győzelmet arat, és Orbán Viktor sikere nem érthetetlen, hanem a serény munka eredménye.