A magyarok körében egyre népszerűbb a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás

A szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások iránti kereslet jelentősen nőtt Magyarországon, közel egymillió ügyfél rendelkezik már ilyen típusú biztosítással, többségük csoportos szerződés keretében.

A MABISZ adatai alapján a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások piaca az elmúlt három évben jelentős növekedést mutatott. Az ügyfelek száma tavaly elérte a 947 ezret, ami a meglévő és növekvő ügyféligényeket tükrözi. A biztosítói kárráfordítás is emelkedett: egy év alatt közel húszmilliárd forintról huszonhét milliárd forintra nőtt.

A MABISZ törekszik arra, hogy a szövetség tagjai segítségével tisztább képet alakítson ki a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások piacáról. A három éves adatsor különösen hasznos lehet a téma iránt érdeklődőknek, a lakosságnak és a biztosítóknak is.

A „megtisztított” adatok szerint a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást döntően csoportos szerződéssel veszik igénybe az ügyfelek, a csoportos biztosítotti létszám tavaly meghaladta a 925 ezret. A vállalati csomagok tartalma jelentősen eltérő lehet, a huszonkét ezer egyéni szerződő esetében is megfigyelhető ez a tendencia.

Az elmúlt két évben a biztosítotti létszám mintegy öt százalékkal nőtt, közelítve az egymillióhoz, míg a kárráfordítás hetven százalékkal emelkedett, ami azt jelzi, hogy a biztosításokhoz átlagában növekvő értékű szolgáltatások kapcsolódnak.

A biztosítások működése során a biztosítók egészségügyi intézményekkel és magánorvosokkal szerződnek, akik a szerződésben rögzített keretek között látják el a biztosított betegeket. Az időpontfoglalás egyszerűen, telefonon vagy online történik, és a szerződés tartalmazhat különböző egészségügyi szolgáltatásokat is, mint például éves szűrővizsgálatok, diagnosztikai és laborvizsgálatok, belgyógyászati és járóbeteg szakellátások, egynapos sebészet vagy akár fekvőbeteg-ellátás.

A munkáltatók és munkavállalók számára egyre fontosabbá válik ez a védelem, amely hozzájárul a betegségek gyorsabb diagnosztizálásához és kezeléséhez, valamint erősítheti a munkavállalói lojalitást.

Bár az egészségbiztosításért már nem jár teljeskörű adókedvezmény, a piac stabil maradt és tovább növekszik. A friss statisztika szerint az üzleti egészségbiztosítás még nem tekinthető széles körben elterjedtnek Magyarországon, de évről évre növekszik azoknak a száma, akik rendelkeznek magán egészségbiztosítással, ugyanakkor a lakosság jelentős része még nem rendelkezik ilyen védelemmel.