Guram Kasia: A meglepetéscsapat hőse, akit otthon mégis kizárásra ítélnek

Georgia újoncként okozott meglepetést az Európa-bajnokságon, ahol bejutott a nyolcaddöntőbe, és vasárnap este a spanyolokkal mérkőzik, de Guram Kasia, a csapat alapembere nem vált egyértelmű hőssé hazájában, ahol többen a kizárását követelik a nemzeti tizenegyből szivárványos karszalag viselése miatt.

Georgia a csoportkörben először vereséget szenvedett Törökországtól, majd döntetlent játszott Csehországgal és legyőzte Portugáliát, így jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Guram Kasia, a Slovan Bratislava középhátvédje kiemelkedő teljesítményt nyújtott a csoportkörben, ahol a szerzett labdák és a blokkolt lövések tekintetében is az élcsoportban végzett. Kasia 2010 óta légiósként szerepel különböző országokban, jelenleg a Slovan Bratislava játékosa, és egy évig érvényes szerződéssel rendelkezik a klubbal.

A 36 éves védő, aki 2009-ben vette feleségül Tamtuka Gigasvilit és már van egy lányuk, korábban is kiállt a másság és annak elfogadása mellett, már 2017-ben is viselt szivárványos karszalagot egy bajnoki mérkőzésen. Georgia konzervatív társadalmában ez az állásfoglalás erős rosszallást váltott ki, és a közösségi médián keresztül sok negatív üzenetet kapott, ami miatt ideiglenesen törölte is a profilját.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Georgian March szélsőjobboldali szervezet a középhátvéd kizárását követelte a válogatottból, és egyik vezetője, Vladimir Sadgbobelasvili azzal fenyegetőzött, hogy szivárványosra festi a szövetség épületét, ha nem tesznek eleget az ultimátumnak. Georgia korábbi elnöke, Georgij Marguelasvili védelmére kelt Kasiának, hangsúlyozva, hogy az ellenszenv elfogadhatatlan és mindenki tiszteletben kell, hogy tartsa mások véleményét és álláspontját.

Az UEFA is elismerte Kasia kiállását, és 2018 nyarán elsőként ítélte neki az equal game-díjat, amely a sokszínűség, a befogadás és az egyenlőség védelmét szolgálja a futballban. Kasia meglepetésként érte a díj, de nagyon hálás volt érte, és hangsúlyozta, hogy a futballnak megvan az ereje ahhoz, hogy egyesítse az embereket.

Az Európa-bajnokságon a kapitányok az UEFA útmutatását követve egységes karszalagot viselnek, amely a tiszteletet hangsúlyozza ki, mind a sportban, mind a labdarúgáson túlmutatóan.