Fonyódot ért villámcsapások a vasárnapi viharban

Vasárnap este Fonyódot brutális villámok érték a heves zivatarok során, amelyeket a MetFigyelő örökített meg és osztott meg a közösségi médiában.

Vasárnap éjszaka Magyarország több részén is erős viharok tomboltak, melyeket intenzív csapadék, viharos széllökések, villámlás és mennydörgés jellemeztek. A Balaton környéki települések közül Fonyód különösen nagy mértékben érintett volt, ahol a vihar hatalmas villámokat produkált. Ezeket a látványos jelenségeket a MetFigyelő rögzítette és tette közzé a Facebookon.

A kánikulában másra sem vágyunk, mint hogy végre nyakig merüljünk a hűsítő habokban. Azonban nem árt ellenőrizni, hogy milyen vízbe ugrunk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani főosztálya országszerte folyamatosan monitorozza a természetes fürdővizek minőségét, és megállapításait rendszeresen közzéteszi egy online térképen. A Balaton vízminősége egységesen kiváló, így a viharok után is nyugodtan élvezhetjük a fürdőzést.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közösségi oldalán épp pár napja adott hírt arról, hogy az algaközösség már a nyarat tükrözi. A fecskemoszatok mellett a tó nyugati területein megjelentek a fonalas kékalgák kora nyári képviselői, amelyek látványos jelenségeket képesek okozni, főleg a part mentén. Ha ilyen algákkal találkozunk, inkább keressünk más helyet a fürdőzésre.

A természetes fürdővizek értékelése a 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet előírásai szerint történik, és az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta ellenőrzik a vízminőséget. Az éves értékelés a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítható meg. A Velencei tó vizminősége többségében a tűrhető és a jó közötti sávban mozog, csak Gárdony kapott kifogásolt minősítést.

Határértéket meghaladó eredménynél átmeneti fürdési tilalmat rendelnek el addig, amíg a szennyezés igazolhatóan le nem vonult és ameddig az adott fürdővízből vett két egymást követő minta megfelelő eredményt ad. Ez a szennyezés típusától függően néhány naptól akár több hétig is terjedhet. Amíg a szennyezés meg nem szűnik, a fürdési tilalom alá eső fürdővizeket – a kormányhivatal rendelkezése alapján – fürdést tiltó táblával kell megjelölni.