Új gyalogátkelő az Örs vezér terénél

Megkönnyebbülhetnek a gyalogosok, hiszen elkészült az új zebra az Örs vezér terénél, így többé nem kell az aluljárót használniuk.

Az Örs vezér tere egy újabb fontos pontja lett a városnak, ahol megszűnt a gyalogosok aluljáróba kényszerítése. A kerékpáros átvezetésen eddig átszaladók mostantól biztonságosan, a felszínen haladhatnak át az Árkád és a Sugár üzletközpont között húzódó Kerepesi úton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében hangsúlyozza, hogy az új átkelőhely különösen megkönnyíti a babakocsival, nagyobb csomaggal vagy kerekesszékkel közlekedők helyzetét, hiszen nem kell többé az aluljáróval bajlódniuk.

Az új, a villamosvágányokkal párhuzamos gyalogoskapcsolat a Sugárnál lévő HÉV-végállomást és az Árkád bevásárlóközpontot köti össze, lehetővé téve a gyorsabb átkelést a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton. A zebra a Blaha Lujza tér és az Astoria után a harmadik jelentős csomópont, ahol a gyalogosok számára lehetővé vált a felszíni átkelés. Ez a fejlesztés jelentősen hozzájárul a Zugló és Kőbánya kerületek közötti közlekedés javításához.

A beruházás részeként jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan; süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást; a Kerepesi úton új középsziget épült, amely lehetővé teszi a lassan haladók számára, hogy megvárják a következő zöld jelzést az út közepén. A meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestették.

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást. A műszaki átadás-átvételi folyamat során kisebb helyszíni munkák, vagy ha szükséges, hibajavítások lehetnek.

A hiánypótló zebra megépítése megoldást jelent arra a korábbi jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között. A zebra megépítése azért is volt indokolt, mert az érintett helyszínen a villamos mellett eddig is volt biciklis átkelő, ahol a gyalogosok közül sokan a zöld jelzés hosszát a bringásokhoz állították, így sokan átkelés közben kaptak pirosat.

Az Örs vezér téri zebra építését még a választási kampány közben jelentette be a BKK. Vitézy Dávid, az LMP (és a Fidesz) jelöltje akkor „kampányzebrának” minősítette azt. Szerinte ha ő nem indult volna el a választáson, a BKK nem csinált volna ilyen beruházásokat.

A BKK közleményében kiemeli, hogy az utóbbi időben a város számos pontján új gyalogos átkelőket jelöltek ki. Zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton, a Váci úton és a Nyugati téren, továbbá a Blaha Lujza téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított gyalogos-átkelőhely, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze, valamint a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő zebra az Astoriánál.