Kazah, szlovák, osztrák ellenfelek várnak a magyarokra Pozsonyban

A magyar férfi jégkorong-válogatott a kazah csapattal kezdi meg a küzdelmeket az augusztus 29. és szeptember 1. között megrendezésre kerülő pozsonyi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol a házigazda szlovákokkal és az osztrák csapattal is megmérkőzik.

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint Majoross Gergely szövetségi kapitány vezette csapat először a kazahokkal, majd a szlovákokkal, végül az osztrákokkal csap össze. A torna győztese részt vehet a 2026-os milánói olimpián, de ha az orosz csapatot nem engedik indulni az ukrajnai konfliktus miatt, akkor a legjobb második helyezett is továbbléphet, amiről később dönt a nemzetközi szövetség (IIHF).

A magyar válogatott a budapesti selejtezőn a második helyen végzett, de a fehéroroszok kizárása után lehetőséget kapott a továbbjutásra. Majoross Gergely elmondta, hogy a felkészülés augusztus 25-től kezdődik, és bízik a világbajnoki felkészülés sikerében, valamint abban, hogy a magyar szurkolók is támogatni fogják a csapatot Pozsonyban. A kerethirdetésre július végén vagy augusztus elején kerül sor.

A szlovákok, akik a világbajnokságon a hetedik helyen végeztek, az NHL-es sztárok, mint például Tomás Tatar és Juraj Slavkovsky részvételével, az esélyesek között szerepelnek. A magyar csapat eddig nyolcszor mérkőzött meg a szlovákokkal, és hatszor vereséget szenvedett. A kazahok elleni mérleg még rosszabb, 13 találkozóból csak egyszer tudtak győzni. Az osztrákok elleni összesített mérleg 52 találkozó, 37 osztrák győzelemmel és 13 magyar sikerrel, valamint 2 döntetlennel zárult. Az osztrákok a legutóbbi világbajnokságon meglepetést okoztak, többek között a címvédő Kanadát is megnehezítették.

A magyar válogatott legutóbbi olimpiai szereplése 1964-ben volt. A pozsonyi selejtező előtt egy felkészülési mérkőzést játszanak augusztus 25-én Ukrajna ellen Budapesten, a pontos helyszínről és időpontról később adnak tájékoztatást.

Jégkorong, olimpiai selejtező:

A pozsonyi csoport programja:

augusztus 29., csütörtök: - Magyarország–Kazahsztán 14.00 - Szlovákia–Ausztria 18.00

augusztus 30., péntek: - Kazahsztán–Ausztria 14.00 - Szlovákia–Magyarország 18.00

szeptember 1., vasárnap: - Magyarország–Ausztria 14.00 - Szlovákia–Kazahsztán 18.00

A másik két csoport beosztása:

E csoport (Riga): - Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna

F csoport (Aalborg): - Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára, és amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, további egy csapat is kvótát kaphat.