Ilaria Salis sajtótájékoztatója Brüsszelben

Brüsszelben tartotta meg első sajtótájékoztatóját Ilaria Salis, az olasz baloldali EP-képviselő, akit a magyar hatóságok életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítanak, és tisztességes eljárásban bízik.

Ilaria Salis, a Zöld-Baloldali Szövetség listavezetőjeként szerzett mandátumot az európai parlamenti választásokon, láthatóan feszült és ideges állapotban számolt be a sajtónak arról az ügyről, amelyben a magyar ügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt szeretné felelősségre vonni. A gyanú szerint Salis és társai tavaly februárban támadtak meg és sebesítettek meg járókelőket, akiket náciknak vélték, és a kitörés napi megemlékezésre érkeztek.

Az EP-képviselői mandátum révén Salis mentelmi jogot élvez, ami miatt a vele szembeni eljárást felfüggesztették. Az eljárás akkor folytatódhat, ha az Európai Parlament dönt a mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Salis kijelentette, hogy nem kívánja elkerülni a büntetőeljárást, és azt várja az igazságszolgáltatástól, hogy az alapvető jogokat, az egyenlő bánásmódot és az arányosság elvét tiszteletben tartva ítélkezzenek felette. Hozzátette, reméli, hogy az Európai Parlament is kiáll az alapvető jogok és a jogállamiság mellett.

Salis mentelmi jogát öt éven keresztül gyakorolhatja, ha azt nem függesztik fel. Az Európai Parlament előtti eljárás néhány hónapon belül lezárulhat, és ha az EP eleget tesz a magyar kérésnek, Salisnak vissza kell térnie Magyarországra a bírósági eljárásra. A vádak alapján akár 11 év börtönbüntetés is kiszabható rá. Salis azt is elmondta, hogy képviselői tevékenysége során a fogvatartottak érdekeiért is fog dolgozni.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentik, hogy az Európai Parlament nem lehet bűnözők menedéke. Bár tiszteletben tartják az olasz választók döntését, de elítélik, hogy Salist azért indították az EP-választásokon, hogy mentelmi jogának köszönhetően mentesüljön a korábbi cselekményei következményei alól. A közleményben hangsúlyozzák, hogy bíznak abban, az Európai Parlament felfüggeszti Salis mentelmi jogát, amikor a budapesti bíróság ezt kezdeményezi.

Salis előzetes letartóztatását még tavaly február 14-én rendelte el a bíróság. Nevét a nyilvánosság leginkább onnan ismerheti, hogy a magyar hatóságok vádja szerint a szervezője és aktív résztvevője volt 2023 februárjában Budapesten elkövetett antifasiszta támadásoknak a neonáci „Kitörés napja” idején. A vád szerint az aktivista társaival több embert megtámadt az utcán, és súlyosan bántalmazott. Miután letartóztatták, több mint egy éven át Magyarországon tartották fogva, ami az elmúlt hónapokban az olasz belpolitikában is forró téma lett.

Az olasz közvélemény rossz szemmel nézte a fogvatartás körülményeit, beleértve azt, hogy Salist vezetőszáron, megbilincselt kezekkel és lábakkal vezették a bíróság elé. Míg Magyarországon ezek a gyakorlatok bevettnek számítanak, Olaszországban nem, ezzel magyarázható a felháborodás.

A 38 éves olasz állampolgárságú nőt az idén a júniusi európai parlamenti választásokon az olasz Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) pártkoalíció színeiben listavezetőként európai parlamenti képviselőnek választották.