Izrael libanoni offenzívájától tart az USA, közben terrortámadás érte a belgrádi nagykövetségüket

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki egy esetleges izraeli libanoni offenzívával kapcsolatban, miközben egy terrortámadás érte Izrael belgrádi nagykövetségét. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérő szombati élő hírfolyamunkban tájékozódhatnak a legfrissebb fejleményekről.

A régióban kialakult feszült helyzet kapcsán az Egyesült Államok különös figyelmet fordít a térségre. A pénteki események részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben. Az izraeli és libanoni viszony alakulása kulcsfontosságú tényező a közel-keleti stabilitás szempontjából.

Ezzel párhuzamosan, egy számszeríjjal felfegyverzett támadó sebesített meg egy szerb rendőrt, aki az izraeli nagykövetséget őrizte Belgrádban szombat délelőtt. A támadó 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a 34 éves készenléti rendőrre, akit a nyakán talált el. A sebesült rendőr a nála lévő pisztollyal több lövéssel agyonlőtte a támadót.

A sérült, de eszméleténél lévő rendőrt a szerb főváros legjobb sürgősségi kórházába szállították, ahol műtéti úton eltávolították a nyakából a nyilat. „A rendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe” – mondta Ivica Dacic belügyminiszter. A támadó személyazonosságát még nem állapították meg, és az izraeli nagykövetség hivatalnokai, diplomatái nem tartózkodtak az épületben az incidens idején.

Később kiderült, hogy a támadó egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi, Miloš Žujović, vallási nevén Salahudin volt, aki a boszniai muszlimok lakta szerbiai Szandzsák régió székhelye, a koszovói határ közelében fekvő Novi Pazarból érkezett. Dacic azt mondta, nem megerősített információ szerint vélhetően az iszlamista vahabita mozgalom egy tagja követte el a támadást, melyet terrorcselekményként kezelnek a szerb hatóságok. A támadó állítólag többször is odament előzőleg az egyenruháshoz és mindenfélét kérdezett tőle, például, hogy hogyan juthat el a múzeumba. A rendőr azt válaszolta, hogy ő nem tudja, hogy a környéken lenne múzeum. A férfi elment, majd később visszatért és kinyitotta az őrbódé ajtaját, majd egy táskából kiemelt egy számszeríjat és nyakon lőtte a rendőrt, aki a nyakában a nyílvesszővel is képes volt fegyvert rántani és lelőni a támadót. A belügyminiszter hozzátette, hogy "Vizsgáljuk a támadás összes körülményét és a lehetséges indítékokat".

Ivica Dacsics szerb belügyminiszter szerint minden kétséget kizáróan terrorcselekményről van szó, és elővigyázatosságból magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget a városban. „Olyan terrorcselekményről, ami Szerbia ellen, a csendőrség tagja ellen irányult. Hogy ez a személy egyedül cselekedett, vagy egy csoport tagja? Elővigyázatosságból letartóztattunk több embert, akik rendőri létesítmények környékén tartózkodtak” – mondta Dacsics. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a támadó a merényletet megelőzően többször is szóba elegyedett a szolgálatot teljesítő rendőrrel, és az elkövetőnél egy kés is volt.

A történtek miatt elővigyázatosságból magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget a városban. Dacsics szerint a cél az, hogy a polgárok lássák a rendőröket a bevásárlóközpontoknál, sétányoknál „annak érdekében, hogy ne legyenek nem előrelátható körülmények”.

A vahhábita mozgalom

A vahhábizmus az iszlám egyik irányzata. A vahhábita mozgalom az iszlám szigorú hanbalita jogi irányzatából nőtt ki a 18. században. Fő gondolata az iszlám eszméinek megtisztítása a vallásra rárakódott idegen elemektől, és ezzel a Korán eredeti tanainak feltétlen és következetes érvényesítése.