Új véralapú teszt az Alzheimer-kór korai felismerésére

Magyarországon elérhetővé vált egy új véralapú teszt, amely képes akár 15 évvel a tünetek megjelenése előtt jelezni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az AlzOn+ vizsgálat, melyet Dél-Koreában fejlesztettek ki, a Közép-Kelet Európai régióban kizárólag hazánkban érhető el.

Az Alzheimer-kór a világ egyik leggyakoribb demenciát okozó betegsége, és a hetedik leggyakoribb halálok. A betegség korai felismerése létfontosságú a tünetek késleltetésében és az érintettek életminőségének javításában. A betegség pontos oka ismeretlen, de a genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint az Alzheimer-kór, és a számuk folyamatosan növekszik.

Szabó Erna, a ProLabor Kft. szakmai vezetője szerint az időben történt diagnózis és az életmód megváltoztatása révén a tünetek, illetve a súlyos tünetek kialakulása elkerülhető. A korai felismerés lehetővé teszi, hogy az érintettek időben értesüljenek a kockázatról és megtehessék a szükséges életmódváltásokat.

Az AlzOn+ vizsgálatot elsősorban a 40 év feletti korosztálynak ajánlják, különösen azoknak, akiknél a családban előfordult már a betegség. A tesztet továbbá ajánlják azoknak is, akik diabéteszben, inzulinrezisztenciában, pajzsmirigybetegségekben vagy más anyagcsere-betegségben szenvednek.

A teszt eredményei alapján a pácienseket alacsony, közepes és magas kockázati kategóriákba sorolják. Az alacsony kockázatúaknál elegendő 2-3 évente ismételni a vizsgálatot, míg a közepes kockázatúaknak egészségtudatos életmódra váltás, a háttérbetegségek kivizsgálása és kezelése, majd egy év múlva újabb szűrővizsgálat javasolt. A magas kockázatúaknál neurológiai szakorvosi kivizsgálás szükséges.

Chris Hemsworth esetében egy genetikai teszt során derült ki, hogy hordozza az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős APOE4 gén két példányát. Azonban a genetikai hajlam még nem jelenti a betegség biztos kialakulását. Az új vérvizsgálat előnye, hogy gyors, pontos és minimális kényelmetlenséggel jár, így több ember számára nyújthat segítséget.

Az Alzheimer-kór korábbi diagnosztizálása invazív és költséges eljárásokat igényelt, mint például a gerincvízvétel vagy az MRI. Az AlzOn+ teszt az oligomerizált β-amyloid fehérje jelenlétét és mennyiségét vizsgálja, ami segíthet a genetikailag érintetteknek is tisztában lenni a kockázataikkal.