Hátrányt jelenthet egy tantárgy a Semmelweis Egyetemre felvételizőknek

Problémát jelenthet a felvételi pontok számításakor a „biológia-egészségtan” nevű tantárgy a Semmelweis Egyetemre jelentkezők körében, mivel egy édesanya szerint nem fogadják el ötödik tantárgyként a választható tantárgyak közül.

Az Eduline egy szülőre hivatkozva arról ír, hogy hátrányba kerülhetnek azok a diákok, akiknek a középiskolai bizonyítványában „biológia-egészségtan” tantárgy szerepel, mivel a Semmelweis Egyetem nem fogadja el ezt a tantárgyat a középiskolai eredményeknél. Az érintett édesanya szerint a gyermeke évekkel ezelőtt érettségizett, de csak az idei felvételin jelentkezett az egyetemre, és a Felvi hiánypótlásra szólította fel a „biológia” tantárgy miatt. Az egyetem és az Oktatási Hivatal (OH) is megszólalt az ügyben, de egyelőre nem egyértelmű a megoldás. Az oktatási jogok biztosításának hivatala azt tanácsolta a szülőnek, hogy polgári perben tisztázzák a kérdést.

Az édesanya a Semmelweis Egyetemmel való telefonbeszélgetés során úgy értesült, hogy adminisztrációs hiba történt, mivel az egyetem nem tájékoztatta időben az OH-t, hogy elfogadják ötödik tantárgyként a „biológia-egészségtan”-t. Az egyetem azt javasolta, hogy a gimnáziumban javítsák ki a bizonyítványban az egészségtan szót. Az OH is megerősítette az adminisztrációs hibát, de elmondták, hogy a Semmelweis Egyetem még a hiánypótlási időszak végén sem vette fel a „biológia-egészségtan”-t a beszámítható tantárgyak közé. Az OH azt tanácsolta, hogy a középiskolában kérjenek másolatot a bizonyítványról és azon húzzák ki az egészségtan szót, de nem tudták megmondani, hogy ez megoldást jelent-e a problémára.

Az oktatási jogok biztosításának hivatala szerint egyik korábbi megoldás sem helyes jogilag, ezért nem jelölhetik meg ötödik tantárgyként a „biológia-egészségtan”-t, és azt javasolták, hogy a kérdést polgári perben tisztázzák. A Semmelweis Egyetem válaszában azt írták, hogy a tanulmányi pontok szempontjából ötödik tantárgyként figyelembe vehető tantárgyak körét a tárgyévi felvételi eljárás előtt két évvel kell meghatározni, és ezek a tantárgyak nyilvánosak minden felvételiző számára. Az egyetem hozzátette, hogy a felvételizőknek lehetőségük van más tantárgyat választani, és ha a bizonyítványt kiállító helyi tantervében a „biológia” szerepel, akkor javasolják, hogy keressék fel az iskolát és kérjenek javítást a dokumentumban. Az ügyben az Oktatási Hivatalt is megkeresték, és válaszukra várnak.

: Eduline