Az EU elítéli Oroszország médiaszolgáltatók elleni intézkedéseit, a magyar kormány vétója ellenére

Az Európai Unió határozottan bírálja Oroszország döntését, amely szerint több mint 80 európai médiaszolgáltatót, köztük a 444.hu-t is, betiltottak az ország területén. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a lépés „teljesen megalapozatlan”, és tovább súlyosbítja a már meglévő médiacenzúrát az országban.

Az Európai Unió Tanácsa május 17-én jelentette be, hogy három orosz médium – a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta – műsorszórási tevékenységét tiltja be Európában. Válaszul az orosz külügyminisztérium kedden kihirdette, hogy azokat a médiaszolgáltatókat tiltják ki az Oroszországi Föderációból, amelyek állítólagosan „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”, és ezt a lépést „tükröző és arányos” megtorló intézkedésként aposztrofálták.

A betiltott médiumok között számos neves európai lap és tévécsatorna található, mint például a Der Spiegel, a Le Monde és a Politico európai kiadása. Emellett több közszolgálati médiumot is érint a tiltás, az olasz RAI-tól kezdve a portugál RTE-n át a spanyol Televisión Españoláig. Megjegyzendő, hogy a magyar közmédia nem került fel a listára, ellentétben a 444.hu-val.

A magyar kormány megakadályozta, hogy az Európai Unió közös nyilatkozatban ítélje el az 81 európai médiaszolgáltató kitiltását Oroszországból, így végül Josep Borrell kénytelen volt egyéni közleményben elítélni Moszkva lépését.

Josep Borell kiemelte, hogy az 81 európai médium betiltása korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és ezáltal növeli a médiacenzúrát Oroszországban. A főképviselő szerint a betiltott médiumok a nemzetközi újságírói elveknek megfelelően működnek, és tényszerű információkat közölnek, többek között az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

Borrell szembeállította ezt az orosz dezinformációs és propagandaorgánumokkal, amelyek ellen az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, mivel ezek az orgánumok az orosz hatóságok befolyása alatt állnak, és támogatják az Ukrajna elleni háborút. A főképviselő hangsúlyozta, hogy az EU alapértékei közé tartozik a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, és az unió elkötelezett amellett, hogy támogassa a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is.