Meloni közeledése az európai mainstreamhez és az olaszországi kihívások

Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezéralakjaként és Olaszország miniszterelnökeként is jelentős szerepet tölt be, ám politikai törekvései nem mentesek a konfliktusoktól, mind Európában, mind hazájában.

Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezéralakjaként jelentős befolyással rendelkezik az Európai Parlamentben, ahol pártcsaládja a harmadik legerősebb frakcióvá nőtte ki magát. Az olasz politikai színtéren is erős pozíciót tölt be, hiszen a Fratelli d’Italia (FdI) nevű pártjával a 2022-es választásokon is sikeresen szerepelt.

Meloni és Emmanuel Macron, Franciaország elnöke közötti viszony feszült, ami a G7-csúcson is megmutatkozott, különösen a terhességmegszakítás kérdésében. A csúcstalálkozón Meloni állítólag megakadályozta, hogy a zárónyilatkozatban pozitív kontextusban említsék az abortuszt, amelyben Francesco Lollobrigida, olasz agrárminiszter is aktív szerepet vállalt.

Az olasz belpolitikában Meloni és koalíciós partnere, Matteo Salvini egy új törvényjavaslattal kockáztatja az ország integritását és gazdasági stabilitását, ami a római parlamentben tömegverekedésig fajult. A politikai helyzetet bonyolítja, hogy Macron az olasz Enrico Letta exminiszterelnököt támogatja magas uniós posztokra, ami Meloni befolyását hivatott gyengíteni az EU-ban.

Meloni pártja, az FdI az EP-választáson tovább erősödött, majdnem 29 százalékos eredményt érve el, míg Macron Újjászületés (Renaissance) pártja Franciaországban vereséget szenvedett. A balközép Demokrata Párt (PD) az új vezető, Elly Schlein főtitkár irányításával közelebb került az FdI-hez, 24 százalékos eredménnyel.

Meloni nagy kísérlete, az egyszemélyi hatalom kiépítése és a közvetlenül választott miniszterelnök intézményének bevezetése, nem mentes a zökkenőktől, és további kihívások elé nézhet mind az európai, mind az olasz politikai arénában.