Amerikai madárinfluenza: Komoly járványügyi kockázat

Nagyon jelentős járványügyi eseményre figyelmeztetnek a szakértők, különös tekintettel az Amerikában szarvasmarhák között terjedő madárinfluenzára, melyet a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója, Oroszi Beatrix is kiemelt egy interjúban.

A Semmelweis Egyetem szakértője, Oroszi Beatrix a Portfoliónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a pandémiás készültségbe történő befektetés fontosságát már sokan felismerték, és bár Magyarország felkészültebb, mégsem értük el a kívánt szintet. Az Egyesült Államok tejelő szarvasmarha farmjain terjedő madárinfluenza kapcsán kiemelte, hogy laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették az állatról emberre történő fertőzés tényét.

A légúti tüneteket okozó vírus jelenleg nem terjed emberről emberre, de a szakember szerint fennáll a kockázata annak, hogy a vírus megváltozik, ha gyakran fordul elő állatról emberre terjedés. Oroszi Beatrix szerint a járvány még nem kontrollált a tengerentúlon, és Magyarországnak fel kell készülnie hasonló helyzetek kezelésére.

A koronavírus-járványból levont tanulságok között szerepel, hogy a hatóságok iránti bizalom és az együttműködés hiánya súlyos következményekkel járhat, miközben az álhírek és a félretájékoztatás gyorsan terjed. Oroszi Beatrix hangsúlyozta, hogy a járványügyben nem szabad hátradőlni, és a vakcinációs programok eredményessége is kiemelt jelentőséggel bír.

A 2023-24-es járványszezonban a Sars-Cov-2 a légúti kórokozók közé sorolható, bár jelentősen különbözik az influenzától. Az előző szezonban a koronavírus várakozásoknak megfelelően terjedt. Oroszi Beatrix szerint a Covid még mindig súlyosabb, mint az influenza, és Magyarország az időskorúak COVID-19 elleni átoltottságát tekintve az utolsó előtti helyen áll a vizsgált 24 ország között.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a Covid-kérdés napirendről való lekerülése nem jelenti a vírus terjedésének megállását, és szükség van az éberségre, a monitorozásra. Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató korábban arról beszélt, hogy aggasztó jelenség, hogy egy amerikai tejtermelő egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát, és hogy az emberről emberre terjedéshez idő és véletlen egybeesések szükségesek, amelyek eddig még nem történtek meg.