Új Covid-mutánsok terjednek, a nagy sportesemények tovább fokozhatják a helyzetet

A koronavírus újabb mutánsai aggodalmat keltenek a szakértők körében, miközben a fertőzések száma emelkedik, és a nyári sportesemények, mint az Európa-bajnokság és az olimpia, hozzájárulhatnak a vírus gyorsabb terjedéséhez.

Az Egyesült Államokban azonosított FLiRT alváltozatok után, az Olaszországban is gyorsan terjedő KP.3 és LB.1 mutánsok jelentek meg, amelyeket az Il Messaggero is megerősített. A korábbi omikron alvariánsokhoz hasonlóan, ezek a mutációk is hetekkel ezelőtt beharangozott nyári tetőzést mutatnak. Magyarországon tavaly az év első nyolc hónapjában 28 különböző omikron-variánst azonosítottak, de jellemzőik csak csekély mértékben különböznek egymástól. Rusvai Miklós szerint a mutánsok lényege, hogy a tüskefehérjék változatosságával ellenállóbbak a korábban kifejlesztett védőoltásokkal szemben, bár a vakcinákat is folyamatosan fejlesztik.

Federico Gueli, aki a koronavírus evolúcióját a kezdetektől követi, elmondta, hogy Olaszországban egyelőre kevés friss szekvenciát töltöttek fel, így az azonosítást főként az amerikai repülőterekről begyűjtött minták alapján végzik. A legújabb KP.3 mutánst már elkülönítették, és a gyorsan terjedő KP.3.1.1 jelenlétét is kimutatták, amely március végén jelent meg Andalúziában, és jelenleg a spanyolországi fertőzési hullám fő mozgatórugója. Olaszországban az azonosított alvariánsok egyötöde KP.3.1.1, de Gueli szerint nem várható, hogy ez a változat súlyosabb következményekkel járjon.

Fabrizio Pregliasco, egy másik olasz virológus szerint a koronavírusok hullámokban jelentkeznek, és négy-hat havonta új változatok bukkannak fel. A nyári légúti fertőzések terjedése kissé szokatlan, és a betegségek száma nagyobb az átlagosnál. A nagyobb tömegeket vonzó események, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia, valamint az utazások, csókok és ölelések elősegíthetik az új változatok terjedését.

Pregliasco figyelmeztet, hogy a fertőzést nem szabad lebecsülni, különösen az idősek körében, és hogy a járványügyi adatok nem mutatják ki egyértelműen a megbetegedések számát. Ugyanakkor pozitívnak tartja, hogy a korábbi fertőzés és a védőoltás kombinációjából kialakult hibrid immunitás csökkentheti az új fertőzés intenzitását.

A KP.3 mutációi nagyobb átviteli képességet szavatolnak és könnyebben kerülik meg a vakcinák védőfalát. Az Egyesült Államokban a terjedésük olyannyira gyors volt, hogy a KP.3 lett az uralkodó változat az országban. Az Egészségügyi Világszervezet még nem adott ki kockázatértékelést, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet. A tünetek között láz, rossz közérzet, fáradtság, fejfájás, köhögés, torokfájás, valamint izom- és ízületi fájdalmak szerepelnek.