Elege lett a spanyoloknak a turistákból, ezrek tüntetnek Málagán

Spanyolország számos városában, köztük Málagán, Granadában és Sevillában, a helyiek tömeges tiltakozásba kezdtek a turizmus negatív hatásai ellen. A málagai tüntetésen több ezer ember várható, akik a turizmus korlátozását követelik.

A Kanári-szigeteken nemrégiben megrendezett hasonló demonstrációk után most Spanyolország más részein is tiltakozáshullám indult. A The Guardian szerint a málagai tüntetésen a helyi lakosok mellett granadai és sevillai tüntetők is részt vesznek, így ezrek vonulhatnak az utcákra. A lakosok fő panasza a turisták által okozott tömegközlekedési és közterületi telítettség, valamint a lakhatási problémák. A rövid távú lakáskiadás virágzása miatt a megfizethető árú lakások eltűntek a piacról, ami kiszorította a helyieket otthonaikból.

Málaga a turisták egyik legkedveltebb úti céljává vált, ami olyan mértékűvé fokozódott, hogy a turizmusban dolgozók sem engedhetik meg maguknak a lakásbérlést saját városukban. A málagai bérlők szakszervezete szerint a város gazdaságának túlzott függése a turizmustól fenntarthatatlan, és változásokra van szükség.

Idén Spanyolország 100 millió turistára számít, ami kétszerese az ország lakosságának. A tiltakozáshullám következő állomása Barcelonában lesz, ahol a polgármester bejelentette, hogy a város mintegy 10 ezer turistalakásának engedélyét nem fogják megújítani, ha azok 2028-ban lejárnak. Ez a lépés várhatóan más városokban is mintát fog szolgáltatni.