Az Európai Unió új vezetőinek bemutatása

Az Európai Unió csúcsvezetői között új arcokat is üdvözölhetünk, hiszen Ursula von der Leyen mellett António Costa volt portugál miniszterelnök és Kaja Kallas észt politikus is fontos pozíciókat töltenek majd be a következő időszakban. Von der Leyen második ciklusára készül az Európai Bizottság elnökének, míg Costa az Európai Tanács élére kerülhet, Kallas pedig az uniós diplomácia irányítását veszi át.

Ursula von der Leyen, aki 1958. október 8-án született Brüsszelben, egy politikai családban nőtt fel, és már gyermekkorában megismerkedett az európai gondolkodásmóddal. Orvosi diplomát szerzett, majd 2003-ban lépett be a politikai életbe. Angela Merkel kancellár hamar felfedezte tehetségét, és több fontos miniszteri poszton is megfordult, mielőtt 2019-ben az Európai Bizottság elnökévé választották. Elnöksége alatt jelentős gazdasági mentőcsomagokat hajtott végre, és az Európai Zöld Megállapodás, valamint a digitális szabályozás terén is fontos lépéseket tett. Második ciklusára készülve továbbra is ambiciózus tervekkel készül az EU vezetésére, többek között a szociális pillér megerősítésére és a tagállamok védelmi kooperációjának hatékonyabbá tételére törekszik.

Kaja Kallas, Észtország jelenlegi miniszterelnöke, több nyelven beszél, és jogi végzettséggel rendelkezik. Politikai karrierje során az Európai Parlamentben is képviselte hazáját, és 2021-ben vált Észtország első női miniszterelnökévé. Belpolitikában stabil pozíciót épített ki, és az azonos neműek házasságának és örökbefogadásának legalizálásával történelmet írt. Ukrajna melletti kiállása miatt "Európa vasasszonyának" is nevezik, és következetes álláspontot képvisel a nemzetközi politikában. Az oroszok elleni fellépése miatt Oroszország bűnözőként tartja nyilván, és elfogatóparancsot adtak ki ellene.

António Costa, aki a három csúcsjelölt közül Orbán Viktor támogatását élvezte, a portugál politikai élet meghatározó alakja. A Szocialista Párt színeiben már fiatalon bekapcsolódott a politikába, és több kormányzati pozíciót is betöltött. Miniszterelnökként sikeresen kezelte a gazdasági válságot, és a portugál gazdaság élénkítésével érte el az államháztartás rendbetételét. A korrupciós vádak ellenére az EU vezetői alkalmasnak találták az Európai Tanács elnöki pozíciójára.

Az új vezetők kinevezése jelentős változásokat hozhat az Európai Unió politikájában, és mindhárman különböző tapasztalatokkal és tervekkel érkeznek a brüsszeli hatalmi központ élére. Az elkövetkező években az ő döntéseik is alakítani fogják az EU jövőjét.