Újabb 76 haláleset köthető a japán étrend-kiegészítőhöz

Már hónapok óta tart a Kobayashi Pharmaceutical által indított vizsgálat a cég étrend-kiegészítőivel kapcsolatban, miután több ember veseelégtelenségben halt meg a termékek szedése után. A vállalat márciusban visszahívta a termékeket, de azóta újabb 76 haláleset történt.

A Kobayashi Pharmaceutical pénteki közleménye szerint további 76 halálesetet vizsgálnak, amelyek a vörös élesztőrizs tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával hozhatók összefüggésbe. A japán kormány felháborodott a vállalat lassú információáramlása miatt, amely a márciusban bejelentett első gyanús halálesetek óta tart.

A gyógyszergyártó korábban öt halálesetet jelentett, amelyeket az étrend-kiegészítők szedése követett, de később ezt a számot négyre korrigálta, mondván, hogy egyik áldozat nem használta a készítményt. A kyodonews szerint az egészségügyi minisztérium külön kiemelte, hogy a gyászoló családok felvették a kapcsolatot a vállalattal az új esetek miatt, és a minisztérium további elemzéseket fog végezni. Takemi Keizo egészségügyi miniszter szerint a vállalat nem tett megfelelő jelentést a kormánynak.

Az oszakai székhelyű vállalat szerint az étrend-kiegészítőkhöz köthető halálesetek számának növekedése annak tudható be, hogy időbe telt, mire összekapcsolták bizonyos egészségügyi problémákat a termékek fogyasztásával. A vállalat március 22-én jelentette be, hogy a táplálék-kiegészítőket szedők körében vesével kapcsolatos betegségeket tapasztaltak.

A táplálék-kiegészítők gyártásához használt összetevőkben talált puberulinsav, egy kékpenészből származó természetes vegyület, okozhatta a megbetegedéseket. A 76 új haláleset okai között vesével kapcsolatos betegségeken kívül rák, agyi infarktus, tüdőgyulladás és aortadisszekció is szerepel.

A minisztérium érdeklődött a további halálesetek felől, mire a vállalat válasza szerint 170 ember halála miatt keresték meg őket a gyászoló családok, de kiderült, hogy 94-en közülük nem szedtek étrend-kiegészítőt. A minisztérium felszólította a vállalatot, hogy szombatig számoljon be a 76 haláleset okainak és lehetséges okainak vizsgálatáról.

A Kobayashi Pharmaceutical bocsánatot kért a pénteki közleményében, és hangsúlyozta, hogy „nagy aggodalmat okoztak a közvéleménynek”, valamint kijelentették, hogy „nagyon komolyan vesszük a dolgot” az egészségügyi miniszter megjegyzéseire reagálva.