Német állampolgárság iránti fokozódó érdeklődés

Az új állampolgársági törvény hatálybalépésével, amely rövidebb várakozási időt és a kettős állampolgárság lehetőségét kínálja, a német honosítási hatóságok tömeges érdeklődésre számítanak. A Német Sajtóügynökség felméréséből kiderült, hogy a jelzőlámpa-koalíció új migrációs politikájának köszönhetően hetek óta számos megkeresés érkezik a hatóságokhoz. A CDU/CSU ellenzi a reformot, és a következő választások után, amennyiben a Bundestagban kialakult többségi helyzet ezt lehetővé teszi, vissza akarja fordítani a változtatásokat.

Annette Kindel, a hamburgi migrációs hivatal vezetője szerint az új szövetségi állampolgársági törvény tavaszi hatálybalépésével 2024-ben jelentősen emelkedhet a honosítási kérelmek és a honosítások száma. Hamburgban tavaly 7537 személy vált német állampolgárrá, az idei év első öt hónapjában pedig már 3128 honosítást hajtottak végre.

A brémai belügyi szenátor szóvivője szerint a migrációs hivatalhoz számos megkeresés érkezett az új szabályozással kapcsolatban, különösen a kettős állampolgárság kérdésében, ami arra utal, hogy az év második felében jelentősen megnőhet a kérelmek száma.

Bajorországban 2023-ban több mint 36 ezer személyt honosítottak, ami jelentős növekedést jelent az előző évi mintegy 28 000 honosításhoz képest. Az idei év első négy hónapjában a tartományban mintegy 14 500 honosítás történt.

A bajor belügyminisztérium szóvivője szerint a megnövekedett kereslet egyik fő oka a 2015 óta tartó magas menekültlétszám. Az új jogi helyzet miatt további növekedés várható, ezért a hatóságokat arra ösztönzik, hogy minden lehetőséget használjanak ki az eljárás egyszerűsítésére.

Magdeburg városának szóvivője beszámolt arról, hogy a honosítások növekvő száma miatt jelentősen megnövelték a személyzet létszámát. Szász-Anhalt tartományi fővárosában jelenleg a procedúra digitalizálásán dolgoznak, hogy csökkentsék a meglévő személyzet munkaterhelését.