A magyar továbbjutás a törökök és a portugálok kezében volt

Este 11 óráig minden eldőlt! Kövessük vissza a magyar válogatott szempontjából is sorsdöntő összecsapásokat, a Csehország–Törökország és a Grúzia–Portugália mérkőzéseket.

A magyar labdarúgó-válogatott sorsa nem csak a saját kezében volt. A csoportkör utolsó fordulójában a Csehország elleni mérkőzés mellett a törökök és a portugálok eredménye is meghatározó volt a magyar csapat továbbjutása szempontjából. A Csehország–Törökország és a Grúzia–Portugália mérkőzések egyidejűleg zajlottak, és mindkét találkozó eredménye befolyásolta a magyarok esélyeit.

Az esti órákban tehát nem csak a pályán, hanem a televíziók előtt is izgulhattak a szurkolók. A magyar válogatott játékosai és szakmai stábja is figyelemmel kísérte a többi mérkőzés alakulását, hiszen a továbbjutás a csoport másik két meccsének kimenetelétől is függött.

A szurkolók reménykedhettek, hogy a törökök és a portugálok eredményei kedvezőek lesznek a magyar csapat számára, és így a nemzeti tizenegy továbbjut a következő körbe. Az este 11 óráig tartó izgalmas várakozás alatt mindenki számára kiderült, hogy a magyar válogatott számára milyen lesz a további út a tornán.

Törökország a hosszabbításban 2-1-re legyőzte Csehországot, ezzel megőrizve második helyét az F csoportban. A nyolcaddöntőben Ausztriával találkoznak majd. A cseheknek csak a győzelem lett volna elfogadható, de a 20. percben Barák második sárga lapja miatt emberhátrányba kerültek, ami jelentősen megnehezítette a helyzetüket. A törökök a második félidőben Calhanoglu góljával szereztek vezetést, amit Soucek egyenlített ki, de a csehek emberhátrányban nem tudták megfordítani a meccset. A végén Cenk Tosun góljával a törökök megnyerték a mérkőzést és bebetonozták a második helyüket a csoportban.

A csehek két pirosat és hét sárgát, a törökök tizenegy sárga lapot szedtek össze a magyar származású Kovács István bírótól a meccsen, sőt még azután is. A találkozó kiegyenlített játékkal kezdődött, de a csehek emberhátrányba kerülése után a törökök domináltak. A második félidőben a csehek vérszemet kaptak és egyenlítettek, de a hosszabbításban Tosun döntötte el a meccset. A mérkőzés végén egy szurkoló beszaladt a pályára, majd egymásnak ment a török és cseh válogatott, ami egy második cseh piros lapot és két sárgát eredményezett.

A grúzok meglepetésre 2-0-ra legyőzték a tartalékos Portugáliát, ami azt jelentette, hogy Magyarország kiesett, nem lesz ott a nyolcaddöntőben. A portugálok hat ponttal és biztos csoportelsőként érkeztek a gelsenkircheni találkozóra, de a grúzok már a mérkőzés elején vezetést szereztek. A második félidőben egy büntetőt is értékesítettek, így a magyar válogatott számára véget ért az Eb-szereplés.