A magyar válogatott többmilliárdos bevételt ért el az Európa-bajnokságon

Az UEFA díjazási rendszere alapján a magyar labdarúgó-válogatott már több mint négymilliárd forintot keresett az Európa-bajnokságon, és további bevételekre számíthat, amennyiben a csapat továbbjut a nyolcaddöntőbe.

Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA több mint 300 millió eurót oszt szét a kontinenstornán részt vevő országok között. A magyar válogatott eddigi szereplésével több mint 4 milliárd forintot keresett, amely összeg főként a tornára való kijutásért jár. A csoportkörben elért két vereség és egy győzelem közel 400 millió forintot hozott a csapatnak. Egy esetleges döntetlenért 198 millió forintot kaphattak volna, de a magyar mérkőzéseken nem született döntetlen eredmény. Ha a magyar csapat a többi eredmény kedvező alakulása révén bejut a nyolcaddöntőbe, további 595 millió forintot ígér az UEFA.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a bevételt hagyományosan osztja el, a teljes összeg egyharmadát teljesítményarányosan a játékosok kapják, ami jelenleg 1,35 milliárd forintot jelentene. Az Európa-bajnokság további menetéről és a magyar válogatott esélyeiről az utolsó csoportmérkőzések után dől el véglegesen.

Az E csoport utolsó fordulójában mindkét mérkőzés döntetlennel ért véget, ami azt jelenti, hogy minden csapat négy ponttal zárt. A szlovákok a harmadik helyen végeztek, megelőzve a magyar csapatot az összevetésben. A magyar válogatott így nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, mivel a csoport harmadik helyezettjei között nem sikerült a legjobbak közé kerülni. A csoport végeredménye: 1. Románia 4 pont (4–3-as gólkülönbség), 2. Belgium 4 pont (2–1-es gólkülönbség), 3. Szlovákia 4 pont (3–3-as gólkülönbség), 4. Ukrajna 4 pont (2–4-es gólkülönbség).

A magyar válogatott így búcsúzott az Európa-bajnokságtól, de a tornán nyújtott teljesítményével jelentős bevételre tett szert, amely hozzájárulhat a jövőbeni fejlesztésekhez és a labdarúgás hazai támogatásához.