Verstappen dominanciája az osztrák sprintfutamon és az időmérőn

A Red Bull versenyzője, Max Verstappen, magabiztos győzelmet aratott az Osztrák Nagydíj sprintfutamán, és az időmérőn is ő szerezte meg a pole pozíciót, megerősítve dominanciáját a hétvégén.

Az Osztrák Nagydíj sprintfutamának hosszát váratlanul 24-ről 23 körre csökkentették, miután a rajt előtt egy plusz felvezetőkört rendeltek el technikai okokból. Max Verstappen a második rajtkísérletnél könnyedén őrizte meg vezető pozícióját, míg a Ferrarik előretörése jelentette a legnagyobb változást az élmezőnyben; Charles Leclerc a 10. helyről a 7. helyre, Carlos Sainz pedig a negyedik helyre lépett elő.

A verseny elején Lando Norris egy bátor manőverrel átmenetileg az élre állt, de ez hamar két helyezésbeli visszaesést eredményezett számára. Verstappen gyorsan visszavette a vezetést, miközben Norris csatájában csapattársa, Piastri is megelőzte őt. George Russell és Carlos Sainz közötti küzdelem is izgalmakat hozott, Russell végül visszaelőzte Sainzt a nyolcadik körben.

A futam további részében Verstappen növelte az előnyét a McLaren versenyzőivel szemben, akik közül Norris láthatóan gyorsabb volt, de nem eléggé ahhoz, hogy komoly fenyegetést jelentsen a holland versenyzőre. A McLaren nem adott ki utasítást a helycsere végrehajtására. Russell a negyedik helyen, Sainz pedig a hatodik helyen végzett, megvédve pozícióját Lewis Hamiltonnal szemben. Leclerc a hetedik, míg az utolsó pontszerző helyet Sergio Pérez szerezte meg, aki a nyolcadik helyen zárt.

Verstappen ezzel a győzelemmel a szezon harmadik sprintfutamát is megnyerte, és az utóbbi hét ilyen versenyből hatot húzott be. Csak Oscar Piastri tudott gyorsabb lenni nála a Red Bull-pilótánál, aki a formája alapján a hétvége további versenyeinek is első számú esélyese. Norrisnak a leggyorsabb kör maradt vigaszdíj gyanánt, míg Piastri a második helyen zárt. Az össztetett élén álló, 26 éves holland mögött a két mclarenes végzett a dobogós helyeken: az ausztrál Oscar Piastri második, a brit Lando Norris harmadik lett.

Az osztrák verseny az idei naptár harmadik sprintfutamos hétvégéje volt, ahol az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat: a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 pontot. Az idei első és második sprintversenyt szintén Verstappen nyerte Kínában és Miamiban.

Az időmérőn Verstappen 4 tizedes előnnyel szerezte meg a pole pozíciót Norris előtt, aki csapattársa, Piastri körétől megfosztva került a második helyre. A harmadik helyért Russell és Sainz 11 ezredre voltak egymástól, míg Hamilton az ötödik, Leclerc pedig a hatodik helyen végzett. A vasárnapi Osztrák Nagydíj rajtsorrendjét Verstappen pole pozíciója és a sprintfutamon elért győzelme határozta meg, Norris fog mellette rajtolni, míg Russell és Sainz a második sorból indulnak.

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma–1-es Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését is, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről a spielbergi Red Bull Ringen. Verstappen mellől Norris, a McLaren brit versenyzője startolhat majd, míg a harmadik rajtkockát George Russell, a Mercedes ugyancsak brit pilótája szerezte meg. Piastri eredetileg megfutotta a harmadik köridőt, de a versenybíróság az időmérő leintése után elvette tőle pályaelhagyás miatt, így csak a hetedik pozícióból rajtol majd, mellőle pedig a másik Red Bullt vezető mexikói Sergio Pérez vág neki a versenynek.

Végeredmény, Osztrák Nagydíj, sprintfutam (23 kör, 99,314 km):

pontszerzők:

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 26:41.389 perc

  2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 4.616 másodperc hátrány

  3. Lando Norris (brit, McLaren) 5.348 mp h.

  4. George Russell (brit, Mercedes) 8.354 mp h.

  5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 9.989 mp h.

  6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 11.207 mp h.

  7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 13.424 mp h.

  8. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 17.409 mp h.

(MTI)