Strasbourgi ítélet ellenére az édesapa továbbra sem láthatja fiát

Hiába ítélt meg kártérítést az Emberi Jogok Európai Bírósága egy három éve gyermekét nem látó magyar édesapának, a magyar állam nem fogadta el a döntést. A Deutsche Welle riportja szerint az apák hátrányos megkülönböztetését tapasztalják a magyar bíróságokon, ahol az anyák élveznek előnyt a gyermekelhelyezési ügyekben.

Magyarországon jelenleg körülbelül 350 ezer egyedülálló szülő neveli gyermekét, és a válások, szakítások után a bíróságok döntő többségében az anyáknak ítélik a gyerekeket. Az Apák az Igazságért Egyesület elnöke, Szaniszló Csaba szerint, bár a jogszabályok már lehetővé tennék az apák egyenrangú kezelését, a gyakorlatban ez még nem valósul meg.

Pipa Barnabás, az egyesület által támogatott édesapa, Strasbourgba fordult igazságot keresve. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg neki, de a magyar állam ezt nem fogadta el, így továbbra is pereskednie kell a gyermekével való kapcsolattartás érdekében. A Deutsche Welle beszámolója szerint Pipa Barnabás már három éve nem látta a fiát, és bár eleinte volt kapcsolatuk, az édesanya elköltözése után ez egyre nehezebbé vált.

Az édesapa öt bírónő előtt képviseltette magát, mire lehetőséget kapott, hogy kéthetenként családsegítő jelenlétében találkozhasson a fiával. Pipa Barnabás szerint azonban az édesanya olyan mértékben befolyásolta a gyermeket ellene, hogy végül a fiú már nem is akart vele találkozni.