Új EP-frakció alakításán dolgozik a Fidesz

A Fidesz több pártot is meghívott egy új európai parlamenti képviselőcsoport létrehozására, amelynek ötlete Orbán Viktor miniszterelnöktől ered. A tervezett frakcióba olyan pártokat hívnának meg, mint a cseh ANO, a szlovák Smer, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a Szlovén Demokrata Párt (SDS).

A Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin szerint a kezdeményezés mögött Orbán Viktor áll, aki Robert Fico szlovák, Andrej Babiš volt cseh miniszterelnökkel és Janez Janša volt szlovén miniszterelnökkel együttműködve kívánja létrehozni az új szövetséget. Az Euronews tudósítója, Jorge Liboreiro is hasonló információkról számolt be, bár az SDS EP-képviselője, Romana Tomc cáfolta az értesüléseket, és kijelentette, hogy pártja a Néppártban marad. A Népszava információi szerint azonban az SDS átpártolására nem sok esély van, miután egyik képviselőjüket a frakció alelnökének választották a múlt héten.

A PiS egy másik érdekessége, hogy kérelmet nyújtottak be, hogy az első EP-ülés előtt ne július 4-ig, hanem 8-ig regisztrálhassanak a csoportok. Az ECR frakciója, amelynek a PiS is tagja, elhalasztotta az alakulóülését, és a tervezett sajtótájékoztató sem került megrendezésre. Michael Strauss, az ECR frakció sajtócsapatának vezetője szerint több időre van szükség belső technikai tárgyalásokra. A Népszava úgy tudja, a PiS átcsábítása azért is elképzelhető, mert a lengyel képviselők erősen megosztottak az ECR csoport irányvonala miatt.

Orbán Viktor korábban úgy nyilatkozott, hogy csatlakozásuk az ECR-hez csak idő kérdése, azonban a frakció elnökével, Giorgia Melonival történt találkozó után a Corriere della Sera arról írt, hogy Meloni elutasította a Fidesz csatlakozását. Az ECR frakció új tagokat jelentett be, de a Fidesz nem szerepelt közöttük, ellentétben a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőivel. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a Fidesz nem fog együttműködni az "szélsőségesen magyarellenes" AUR-ral az Európai Parlamentben. A pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Az eddigi sajtójelentések szerint azt lehetett tudni, hogy a Fidesz képviselői függetlenként dolgoznak majd az EP-ben, azonban a visegrádi országokból keres partnereket képviselőcsoport alakítására a magyar miniszterelnök. A liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer európai parlamenti (EP) képviselőivel állhat össze a Fidesz-KDNP frakció nélkül maradt 11 képviselője, így egy közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokk kíván létrejönni a visegrádi országok bázisán.