Az állami villanyautós pályázat keretének felhasználása

Négy hónap alatt a vállalkozások által igényelt támogatások elértek a 30 milliárdos keret feléhez az állami villanyautó-beszerzési programban. A februárban indult, és jövő tavaszig tartó pályázaton már több mint 3200 cég nyújtott be kérelmet 3900 jármű megvásárlására, amelyek közül több mint ezer esetében már döntés is született.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatása szerint a program keretében akár 25 millió forint értékű járművek is beszerezhetők, melyhez az állam 4 millió forintos támogatást nyújt. A pályázatnak köszönhetően jelentősen nőtt a hazai elektromos autók száma. A kérelmek alapján személyautókból közel háromezer, míg kisteherautókból több mint kilencszáz darab megvásárlását tervezik támogatni.

A minisztérium kiemelte, hogy a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezetének keretében finanszírozott támogatás mértéke az akkumulátor kapacitásától függően 2,8 és 4 millió forint között mozog. A különböző méretű vállalkozások számára eltérő a maximálisan igényelhető járművek száma: a legkisebbek egyet, a közepes méretűek ötöt, a nagyobbak tízet, míg a legnagyobbak akár tizenhatot is beszerezhetnek, így egyes cégek akár 64 millió forintos támogatásban is részesülhetnek.

Ezzel párhuzamosan, az Energiaügyi Minisztérium keddi Facebook-posztjában közölte, hogy a lakossági Napenergia Plusz Programban eddig több mint 17 ezer háztartásnak ítéltek oda összesen több mint 71 milliárd forint támogatást. Ez a program az év elején indult, és a 75,8 milliárd forintra tervezett pályázati keretösszeg a kimerülés határán áll. A pályázat keretében napelemes rendszert és otthoni energiatárolót kell telepíteni, és a beruházási költségek kétharmadát fedezi a kiírás legfeljebb 5 millió forint összegben. Az eddigi nyertes pályázatok átlagosan 4 millió forint támogatást kaptak, így az eredetileg tervezett 15 ezernél több nyertes is belefér a keretbe, és a nyertesek száma várhatóan tovább emelkedik, mivel van még szabad keret, és meg is emelhető szükség esetén.