Öveket becsatolni, nagyot ralizhat a Richter!

Az osztalékvágást követően meglehetősen eseménytelenül teltek a Richter háza táján az elmúlt hetek, már ami az árfolyammozgásokat illeti, ugyanis egy nagyon szűk sávban mozognak a cég részvényei. A következő napokban azonban kitörhet az árfolyam ebből a sávból. Érdemes most beszállni a Richterbe?

A Richter árfolyama az elmúlt hetekben egy szűk, 130 forintos sávban mozgott, melynek alja a 9250, felső határa pedig a 9380 forintos szinten van. A cég azonban pozitív hírekkel szolgált, két fontos akvizíciót is bejelentettek már ebben a hónapban: először a Mithra Pharmaceuticals egyes belgiumi eszközeit vásárolta meg, majd a BCI Pharma-t, egy magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalatot szereztek meg, mindkettő a nőgyógyászati üzletág erősítésére irányul.

A Richter részvényeit jelenleg 8 elemző követi, közülük 6-an vételre, 2-en pedig tartásra ajánlják a papírt. A célárak átlaga 11401 forint, ami közel 23 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

A részvények árazása nyomott, a 6,2-es P/E ráta jócskán elmarad a 13,8-as historikus átlagtól. P/E alapon a Richter továbbra is meglehetősen olcsónak mondható, mind a legközelebbi szektortársakhoz, mind pedig a nagy európai gyógyszergyártókhoz képest. EV/EBITDA alapon pedig még látványosabb az alulárazottság.

Technikai szempontból a Richter jegyzése az elmúlt két hétben egy nagyon szűk sávban mozgott. A támaszok szempontjából egy nagyon fontos szintnél mozog az árfolyam, jelenleg a 9291-es szintnél helyezkedik el az 50 napos, valamint a 9173-as szintnél a 200 napos mozgóátlagok, melyek a közelmúltban egyaránt erős támaszként funkcionáltak. Ezen szint alatt közvetlenül 9000 forintnál egy újabb erős támasz húzódik, melyről januárban, illetve legutóbb májusban is tudott pattanni az árfolyam.

Fölfelé elsőként a 9750 forintos zónát érdemes figyelni, amelyet májusban és júniusban sem tudott áttörni az árfolyam. Amennyiben azon ez ezúttal sikerülne, úgy jó eséllyel új történelmi csúcsra ralizhatna az árfolyam. Az előző, 9965 forintos történelmi csúcsszintet még február végén érte el a Richter, ennek eléréséhez még közel 7,5 százalékos emelkedésre van szükség. Ezt követően az árfolyam áttörheti a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos szintet is, és nagy tér nyílhat meg az emelkedés előtt. A napos RSI 48-as értéke alapján pedig bőven van is tér az emelkedésre.