Fontos határidő közeleg a magyar cégek számára

Már csak néhány nap áll rendelkezésre a NIS2 szabályozásban érintett magyar vállalatok számára, hogy eleget tegyenek a kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvény nyilvántartásba vételi kötelezettségének.

A magyarországi cégeknek, amelyeket érint a NIS2 szabályozás, alig maradt idő arra, hogy a 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) előírásainak megfelelően bejegyeztessék magukat. A nyilvántartásba vételre 2024. június 30-ig van lehetőségük a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH). Ez a határidő kiemelten fontos, mivel a cégek csak a szankciók kiszabása után tudják majd pótolni a mulasztásukat.

A kiberbiztonsági követelmények részleteit is közzétették, amelyek az érintett vállalatok által végrehajtandó feladatokat és követelményeket határozzák meg. Ezek a követelmények elsősorban a kiberbiztonsági fenyegetések azonosításához, a kibertámadások megelőzéséhez és az esetleges károk mérsékléséhez szükségesek.

Az SZTFH a kiberbiztonsági követelmények megismertetése érdekében 2023 után 2024-ben is országos rendezvénysorozatot szervezett. A roadshow célja a kiberbiztonsági fenyegetésekre való figyelemfelhívás és a 2023. május 23-án hatályba lépett törvény ismertetése volt, amely a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését célozza meg. A törvény értelmében az SZTFH kiberbiztonsági felügyeleti jogköröket kapott azokra a stratégiai vállalatokra és szervezetekre nézve, amelyek létfontosságú infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak a társadalom és a gazdaság számára.