Csoboth Kevin döntő gólja az Európa-bajnokságon

Évtizedek múlva is emlékezetes marad 2024. június 23-ának estéje, amikor Csoboth Kevin a Magyarország–Skócia Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a győztes gólt lőtte. Csoboth Róbert, Kevin édesapja, aki a feleségére ugrott a gól pillanatában, összetörte a szemüvegét.

Csoboth Róbert a pécsi otthonában követte figyelemmel a vasárnap esti mérkőzést, amely az A csoport harmadik fordulójában került megrendezésre. A találkozó egyetlen gólját fia, Csoboth Kevin szerezte. A játékos édesapja, amikor hétfő este felvette a telefonját, meglepődött, hogy milyen sokan keresték azóta.

A korábbi NB I-es labdarúgó elmesélte, hogy a Svájc és Németország elleni meccseket még a helyszínen nézte meg a feleségével, de mivel azokon a mérkőzéseken vereséget szenvedtek és Kevin alig kapott játéklehetőséget, úgy döntöttek, hogy a Skócia elleni meccset már otthonról követik.

Csoboth Kevin a 86. percben lépett pályára, és a hosszabbításban, 99.32 percnél szerzett góllal történelmet írt, hiszen ez lett minden idők legkésőbb szerzett gólja az Európa-bajnokságok történetében a rendes játékidő tekintetében. A skótok elleni meccsen még egy kapufát is lőtt, ami némi szerencsével akár továbbjutást is érhetett volna.

Az édesapa büszkén mesélt arról, hogy egykoron ő és Szoboszlai Zsolt, Dominik apja, mennyire keményen edzették a fiúkat a Főnix Gold FC-ben. Szoboszlai Zsolt szerint a válogatott játékosai nem robotok, és nem lehet irreális elvárásokat rakni rájuk. Hozzátette, hogy a Svájc elleni gyenge kezdés javarészt annak tudható be, hogy a játékosok sérülések és egyéb problémák miatt nem kaptak megfelelő terhelést a klubjaikban a szezon során.

A győztes gól óta Csoboth Róbert élete felfordult, több mint ezer gratulációt és számtalan telefonhívást kapott. Elárulta, hogy fia, Kevin, aki korábban ki is maradt az Újpestből és a válogatott keretből, pszichológus segítségével állt talpra. Az UEFA létszámemelése is hozzájárult ahhoz, hogy Kevin részt vehessen az Európa-bajnokságon.

A család most úgy tervezi, hogy visszautaznak Németországba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a magyar válogatottnak a nyolcaddöntőben, amennyiben a csoportmeccsek kedvezően alakulnak számukra. Szoboszlai Zsolt szerint azonban nem reális a nyolc vagy a négy közé jutásról beszélni, és örülni kell annak, hogy a csapat újra az Európa-bajnokságon szerepel.

Csoboth Kevin nehéz tavaszi időszakot követően, amikor klubcsapatában, az Újpestben is csak a kispadra fért fel, Mészöly Géza edzője bízott a sikerében. Mészöly még csapatkapitánynak is megtette, és győzködte, hogy Marco Rossi szövetségi kapitánynak is szüksége lesz rá, mint „egy jó beszálló játékosra”. A gólja nem csak a csapatnak, hanem személyes karrierjének is jelentős lökést adott, hiszen növelte nemzetközi ázsióját, és már az Eb előtt is voltak külföldi kérői.

Az Index Európa-bajnoki mellékletében megtalálhatók a meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók és érdekességek, valamint a menetrend, a csoportok állásai, a játékoskeretek, a csapatleírások és a helyszínek is. A helyszíni tudósítók rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból.

(Borítókép forrása: Koszticsák Szilárd / MTI)