Az angoloknak kell győzniük a magyarok továbbjutásáért

A magyar szurkolók izgatottan várják az angol-szlovén összecsapást, mely döntő jelentőségű lehet a magyar válogatott számára. Ha az angolok legyőzik a szlovéneket, a magyar csapat továbbjut a csoportjából.

A hétfői horvát–olasz mérkőzés után kedden a magyar szurkolók figyelme az angol-szlovén találkozóra terelődik. Az angol válogatott eddig nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, a szerbek elleni korai vezetés után visszafogottan játszottak, a dánok ellen pedig csak egy döntetlenre futotta erejükből. Ennek ellenére már biztosan ott vannak a legjobb 16 között.

A szlovén csapat az elmúlt egy év során csupán egyszer kapott ki, és az Európa-bajnokságon eddig kétszer játszottak döntetlent. Védekezésük szervezett, kapujukban pedig Jan Oblak, az Atlético Madrid világklasszis kapusa áll. A szlovén támadósorban Benjamin Šeško, az RB Leipzig csatára nem teljesít jól az Eb-n, a gólokat a szárnyvédők szerezték. Andraž Šporar, a Panathinaikos játékosa a támadások építéséért felelős, és a gólszerzésben is fontos szerepet tölt be.

A szlovénok gólerős csapatnak számítanak, a selejtezők során 20 gólt szereztek, míg a magyarok 16-ot, az angolok 22-t. Az angol válogatott védekezése a selejtezők során erős volt, mindössze 4 gólt kaptak, és az Eb-n is javult a teljesítményük. A szerbek elleni meccsen hatékonyan fojtották meg az ellenfél támadójátékát, a dánok ellen pedig Jordan Pickford kapus hat védést mutatott be.

Matjaž Kek, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya szerint az angolok elleni mérkőzés lesz a csapat számára a legnagyobb kihívás. Szlovénia korábban három nagy tornán vett részt, de sosem jutottak tovább a csoportból. Az utolsó nagy tornájukon, a 2010-es világbajnokságon Kek vezetésével szintén az angolokkal játszottak a továbbjutásért, de akkor 1–0-ra kikaptak.

Az angol győzelem esetén a magyar válogatott továbbjut a csoport második meccsén, a dán-szerb összecsapáson bármilyen eredmény is szülessen. Egy másik lehetőség a továbbjutásra az, hogy a hollandok az Ausztria elleni meccsen legalább öt góllal győznek. Ha az angolok nem verik meg a szlovéneket, akkor a szerdai E csoportból is össze lehetne matekozni olyan eredményeket, hogy az is kedvező legyen a magyar válogatott számára, de ez kevésbé valószínű. A magyar csapatnak még esélye van a továbbjutásra az F csoport eredményeinek köszönhetően is, ahol a portugálok és a törökök meccsei dönthetnek.

Az angol–szlovén mérkőzés és a nap többi találkozója élő, szöveges közvetítésben követhető a 444-en. Emellett, ha Anglia kedd este legyőzi Szlovéniát, a magyar válogatott nyolcaddöntőbe jutása biztosított. Ha ez nem jönne össze, akkor szerdán a portugálok ne kapjanak ki Georgiától és Törökország ne veszítsen Csehországtól.

A magyar válogatott sikeres szövetségi kapitánya, Marco Rossi irányításával a csapat közel áll ahhoz, hogy először jusson be a legjobb 16 közé, az egyenes kieséses szakaszba. Rossi eddigi munkásságát és a magyar labdarúgásban betöltött szerepét Ch. Gáll András "Marco Rossi – Folytassa, Mister!" című életrajzi könyve is bemutatja, amelyet most kedvezményesen megvásárolhatnak az érdeklődők.