Vasárnap délután le kellett zárni az Orczy-parkot

A Nemzetközi Olimpia Napon, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy a budapesti városi sportágak olimpiai kvalifikációs selejtezője új korosztályokat is megszólított, és a résztvevők között 18 olimpiai érmes, köztük hét olimpiai bajnok volt jelen. Az eseményen a BMX freestyle park, a sportmászás, a gördeszka és a bréktánc szerepelt, és a látogatók száma vasárnap délutánra elérte a hatvanezret, ami miatt le kellett zárni a parkot.

Gyulay Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Olimpia Napjának választása óriási lehetőséget jelentett a Magyar Olimpiai Bizottság számára, mivel ezen a napon ünneplik hagyományosan az olimpiai napot, és ezáltal a versenyzők közvetlenül innen készülhetnek fel a párizsi játékokra. Kiemelte, hogy az új sportágak magyar képviselői is találkozhattak a világelittel, ami szintén nagy lehetőség volt számukra.

A MOB elnöke szerint az esemény egyik legfontosabb hozadéka az volt, hogy a fiatal korosztály, amely a versenyekre kilátogatott, találkozhatott az olimpiai ötkarikával, és így elértek olyan korosztályokat is, amelyek hagyományosan nem követik az olimpiát. Gyulay Zsolt hozzátette, hogy a hagyományos sportokat űzők számára ezek az új sportágak furcsák lehetnek, de például a sportmászás négy év alatt felkerült az olimpiai programra, ami azt mutatja, hogy ezek a sportágak hamar megtalálják a helyüket.

A MOB elnöke szerint a bizottságok egyik legfontosabb küldetése a hagyományok ápolása, és ebben a Magyar Olimpiai Bizottság élen jár. A városi sportágak selejtezőjén négy magyar is szerepelt, de sajnos nem sikerült kvótát szerezniük a párizsi olimpiára.

Fürjes Balázs, a szervező bizottság társelnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint az utcai sportok olimpiai fesztiválja világsikert aratott. A Ludovika Campusra több mint hatvanezer látogató érkezett, és vasárnap délután három órakor le kellett zárni a parkot a nagy érdeklődés miatt. A beengedést ezt követően szakaszosra váltották, a távozók helyett új látogatók léphettek be. Az eseményt közel száz országban közvetítették, és több mint kétszáz külföldi újságíró tudósított a helyszínről.

A selejtezőn több nemzet képviselői is győzelmet ünnepelhettek. Az amerikai Brooke Raboutou nyerte a női sportmászás összetett versenyét, a lengyel Aleksandra Kalucka a gyorsasági mászásban diadalmaskodott. A férfiaknál a kínai Vu Peng gyorsasági mászásban, míg összetettben a francia Sam Avezou nyert. A bréktánc versenyek során a nőknél japán, a férfiaknál holland győzelem született, és a BMX freestyle park versenyszámaiban az amerikaiak domináltak.

A gördeszka park versenyszámában az ötvenéves brit Andy Macdonald is biztosította helyét a párizsi játékokon, ezzel ő lesz minden idők legidősebb gördeszkása az olimpián. Macdonald, aki az 1990-es években még Tony Hawkkal is nyert párosban, és a legtöbb érmet szerezte az Extrém Játékokon, a sanghaji állomás után 38. volt a kvalifikációs ranglistán, de a budapesti selejtezőn elért eredményével a 20. helyre lépett elő. A brit színek képviseletében még két fiatalabb gördeszkás, a 15 éves olimpiai bronzérmes és kétszeres világbajnok Sky Brown, valamint a 16 éves Lola Tambling is indul majd. Macdonald a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapjának adott interjújában elárulta, hogy videóhívásban mondta el feleségének és három gyermekének az örömhírt. "Azt mondtam a feleségemnek, emlékszel még, amikor összeházasodtunk, és megígértem neked, hogy olyan gyakran viszlek Párizsba, amennyire csak tudlak? Sajnálom, ez már 15 éve volt, de mit szólnál hozzá, ha idén nyáron mennénk? Erre a nyolcéves lányom behajolt a képbe és megkérdezte, »megyünk az olimpiára«, rávágtam, hogy igen, erre pedig leesett az álla a feleségemnek" – idézte fel Macdonald, aki már biztosan ott lesz a francia fővárosban, ahol augusztus 7-én versenyez.