Amerikai klímatechnika okozhatja az európai hőhullámokat?

Megdöbbentő kutatási eredmények szerint egy Kaliforniában alkalmazott klímatechnológia állhat az európai hőhullámok mögött, amely a tengeri felhőfényesítési technikán alapul.

A The Guardian által ismertetett tanulmány rávilágít, hogy az Egyesült Államok nyugati partjainál alkalmazott klímatechnika növelheti a hőhullámokat Európában. A tudósok a változó éghajlat regionális befolyásolásának véletlen következményeit vizsgálták, és arra jutottak, hogy azok a célzott beavatkozások, amelyek egy adott területen egyetlen évszakra csökkentik a hőmérsékletet, átmeneti előnyökkel járhatnak egyes népcsoportok számára, de másutt negatív mellékhatásokat idézhetnek elő.

A tanulmány szerzői szerint a geotechnológiai eljárás, amelyet a kaliforniai magas hőmérséklet ellen terveztek, véletlenül fokozhatja a hőhullámokat Európában. Ez a tengeri felhőfényesítési technika fényvisszaverő aeroszolokat permetez az óceán feletti felhőrétegbe, hogy több napsugárzást verjenek vissza az űrbe, ezzel csökkentve a földfelszín felmelegedését.

A kutatók szerint aggasztó, hogy a világon jelenleg kevés vagy semmilyen szabályozás nem létezik arra nézve, hogyan lehet megakadályozni ennek a technikának a regionális alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy egyes országok, városok, vállalatok, vagy akár gazdag emberek szinte kényükre-kedvükre módosíthatják a környékük éghajlatát, még akkor is, ha ez másutt élő emberek kárára történik.