Világszenzáció: Az agyba ültetett eszközzel csökkentették ötödére egy epilepsziás beteg rohamait

A világon elsőként egy koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában, melynek eredményeképpen a rohamok száma 80 százalékkal csökkent.

A 13 éves Oran Knowlson koponyájába 2022 októberében ültették be az eszközt, amely jelentősen mérsékelte a korábban súlyos és gyakori rohamokat. A londoni Great Ormond Street gyermekkórházban végzett kísérleti műtét során egy 3,5 négyzetcentiméteres és 0,6 centiméter vastagságú elektromos jeladót helyeztek el a fiú koponyájában. Az eszköz elektródákon keresztül küld áramimpulzusokat az agy mélyére, ahol az epilepsziás rohamokat kiváltó abnormális elektromos aktivitás keletkezik.

Az eszköz feladata, hogy blokkolja vagy megakadályozza ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a terjedését. A fiú koponyájához erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre, melyek behelyezésének hibahatára kevesebb mint egy milliméter volt.

Oran hároméves kora óta szenvedett a Lennox-Gastaut szindrómától, egy olyan epilepsziaformától, amelyre a hagyományos kezelések általában nem hatnak. A műtéti beavatkozást vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall reményét fejezte ki, hogy a módszer segítségével hatékonyabban kezelhetők lesznek az ilyen súlyos epilepsziatípusok.

A forradalmi eljárás része egy szélesebb kutatási programnak, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London, a King's College és az Oxfordi Egyetem is részt vesz.