Európa a megújuló energia terjedésének kihívásaival szembesül

Európát váratlanul érte a megújuló energiaforrások, különösen a napelemek gyors elterjedése, ami mélybe szakadó áramárakat eredményezett a nagykereskedelmi villamosenergia piacon. Az Economist cikke szerint ez a helyzet csak látszólag kedvező a fogyasztóknak, mivel számos műszaki-technikai és elszámolási akadály áll a hatékonyabb kihasználás útjában.

Németországban például a naperőművek által napközben megkereshető árbevétel jelentősen csökkent: májusban az előző év azonos hónapjához képest 50%-ra esett vissza. Európa tehát szembesül a megújuló energiaforrások gyors terjedésének előnyeivel, de egyben kihívásokkal is, hogy hogyan használja ki ezeket a lehetőségeket.

A cikk három főbb megoldási irányt azonosít a napközbeni túltermelés és az áramárak mélyrepülésének kezelésére: vezetéképítésekkel és az összekapcsoltság fokozásával, a kereslet eltolásával, valamint az energiatárolással.

Azonban mindegyik megoldás jelentős műszaki-technológiai és elszámolási nehézségekbe ütközik, amelyek kezelése idő- és beruházásigényes. Az első esetben a vezetéképítések helyi ellenállással és magas költségekkel járnak, emellett a különböző piacok közötti áramexport vitákat is generálhat. Svédország például lemondta a Hansa PowerBridge projektet Németországgal, mivel attól tartottak, hogy ez növelné a hazai fogyasztók villamosenergia-árát.

A kereslet eltolása a túltermeléses órákra szintén ígéretes, de ehhez rugalmas keresleti forrásokra és intelligens fogyasztásmérőkre van szükség, amelyek még nem elterjedtek az uniós tagállamokban. A tarifaszabályozás is akadályt jelent, hiszen a hálózatot keveset használók nem szeretnék az egész hónapra kiszabott díjat kifizetni.

A harmadik megoldási irány, az energiatárolás kapcsán is felmerülnek idő-, technológiai és pénzügyi korlátok. Finnországban például egy helyi energiavállalat hőtárolásra alkalmas lyukat tervez város alatti alapkőzetbe. Akkumulátorok rövidebb távú tárolásra is léteznek, de a piaci struktúrák és a tartalékkapacitások tekintetében még mindig a hagyományos erőművekre épülnek. A politikai döntéshozók azonban ösztönzőkkel bevonhatnák a háztartási akkumulátorokat és az elektromos autókat is a rendszerbe, amennyiben rugalmasabb tarifaszabályokat alkalmaznának.