Emberi maradványokra bukkantak a világ legősibb borában

Egy nemrég megjelent tanulmányban foglaltak új értelmet adtak a testes bor megnevezésnek, mivel a legrégebbi, folyékony állapotban megőrzött borban egy különös összetevőt találtak: emberi maradványokat.

A bor világszerte az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, Magyarországon pedig az egy főre jutó borfogyasztás 18,1 liter volt 2022-ben. A bortermelés már legalább hatezer éve része az emberiség életének, és még a Bibliában is találunk rá hivatkozásokat. A régészeti kutatások szerint a borkészítés Transzkaukáziából indult, de vannak vélekedések, amelyek szerint a Dél-Kaukázusból, Grúziából származik.

A Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ legöregebb, folyékony állapotban megőrzött borát egy férfi maradványai mellett találták meg, ami még időszámításunk előttről származik. José Rafael Ruiz Arrebola, a Córdobai Egyetem vegyésze szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit fedeztek fel. A borra egy spanyolországi család bukkant rá 2019-ben, amikor otthonukat újították fel Carmonában, és egy 2000 éves római sírt találtak, amelyben az urnában a csontmaradványok mellett egy Janust ábrázoló aranygyűrű is lapult, illetve közel ötliternyi folyadék.

A kutatók hét polifenolt azonosítottak a borban, amelyeket összehasonlítottak az Andalúzia régiójából származó borokkal, és így állapították meg, hogy a folyadék valójában fehérbor. A Carmonában talált ital megdöntötte a korábbi rekordot, amelyet egy i. sz. 4. századból származó bor tartott, amelyet szintén egy római sírban találtak meg 1867-ben Németországban.

A rómaiak gyakran temették el a halottaikat különböző tárgyak mellé helyezve, köztük fehérbort is, mivel úgy tartották, hogy csak a test hal meg, de a lélek tovább él. A kutatók szerint a megtalált bor mikrobiológiai elemzése alapján fogyasztható lenne, mivel nem mérgező, de kétezer évet töltött a föld alatt emberi maradványok társaságában.

Vita övezi azt a felvetést, miszerint kis mennyiségben a bor jótékony hatással lehet az egészségre. Azonban egy új jelentés, amely több mint 40 évnyi kutatás új elemzését tartalmazza, arra a következtetésre jutott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztók kisebb valószínűséggel halnak meg mindenféle okból, beleértve az alkoholfogyasztással össze nem függő okokat is. A római korban a borromlás megakadályozása volt a borászok egyik legnagyobb problémája, és különböző adalékanyagok alkalmazásával, mint például gipsz, nagy mennyiségű cukor vagy só hozzáadásával sikerült meghosszabbítaniuk a bor hasznos élettartamát.