A Velencei-tó partján épülő sportközpont hamarosan elkészül

Két hónappal a határidő előtt megkapta a használatbavételi engedélyt a Sukorón épülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia komplexumának főépülete és rendezvényhelyszíne. A Magyar Építők szerint a projekt második üteme is jól halad, ahol már a belső szakipari munkálatokat, mint a festést és burkolást, valamint az edzőtermek és öltözők kialakítását végzik.

A csónakház épületénél a külső homlokzatokon is a befejező munkálatok folynak. A környező csatornázás elkészült, és a térkövezési, valamint kertészeti munkák is nagy területeken zajlanak. Emellett a csónakházat egy gyalogos híddal összekötő, speciális áramoltató medencét tartalmazó épület kivitelezése is előrehaladott állapotban van.

A sportközpont építése 2021 novemberében kezdődött a Velencei-tó partján, 97 ezer négyzetméteres területen. A Sukorón zajló projektet az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a West Hungária Bau Kft. kivitelezi. A komplexum nem csak a versenyzők felkészülését és az utánpótlás-nevelést szolgálja majd, hanem a térség iskoláinak és sportszakosztályainak is sportolási lehetőséget biztosít.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium más területeken is aktív szerepet vállal. A minisztérium és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem képviselőinek bemutatták a Józsefvárosi Önkormányzat által végzett felmérést, amely a Magyar Rádió épületének Pázmány Campus-szá alakításával kapcsolatos lakossági véleményeket összegzi. A felmérés szerint a Palotanegyedben élők többsége elutasítja a beruházást, míg a kerület lakosainak szűk többsége támogatja azt. Az önkormányzat állékonysági vizsgálatokat fog végezni a közvetlenül érintett házakban, hogy megállapítsák, milyen mértékben veszélyeztetik őket a tervezett bontások. Lázár János építési és közlekedési miniszter május elsején már jelezte, hogy „Kezdődhet a Pázmány Campus beruházás!”. A kormány a projektet abszolút támogatja, annak ellenére, hogy korábban a Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette az épületekre vonatkozó változtatási tilalmat, amit a VIII. kerületi vezetés próbált megvédeni.

A Józsefvárosi Önkormányzat által végzett felmérés részletes eredményei szerint a Palotanegyed lakói közül 52 százalék nem támogatja, és mindössze 22 százalék támogatja az építkezést. Emellett a válaszadók több mint fele nem támogatja a Magyar Rádió épületének lebontását, helyette a felújítás mellett szavazna. A helyi lakosok körében még magasabb az arány, így 69 százalék szavaz nemmel a lebontásra. A válaszadók nagyrészt olyan funkciókat támogatnának, amelyek nem járnak régi épületek elbontásával, mint a kávézó és a könyvtár, viszont 50 százalék, vagy annál többen ellenzik a sportcsarnok, a fitneszterem, az étterem vagy éppen a kollégium létrejöttét. A közterek felújítását és zöldítését viszont 50 százalék felett támogatnák, különösen az érintett szakaszokon. A Pázmány-kampusz terveivel kapcsolatban a válaszolók 71 százaléka inkább elégedetlen. Pikó András, Józsefváros polgármestere közösségi oldalán is hírt adott az eredményekről, hangsúlyozva, hogy a palotanegyediek nem szeretnék, hogy a beruházás épületek bontásával, kulturális veszteségekkel, több évnyi zajjal és porral járjon.