A BorsodChem zöld energiaforradalma

A BorsodChem vállalat 2023-ban jelentős mértékben, 40 százalék fölé növelte saját előállítású villamosenergia arányát, amivel évi 22 ezer háztartás energiafogyasztását spórolja meg. Ez a fejlődés kiemelkedően hozzájárul a vállalat fenntarthatósági céljaihoz és az energiafelhasználás csökkentéséhez.

Fejlesztések és technológiai újítások

A BorsodChem az energiahatékonyság javítása érdekében több technológiai fejlesztést és berendezéscserét hajtott végre. Az új kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőmű közel 90 százalékos hatékonysággal működik, ami lehetővé tette, hogy 2022-ben a fogyasztásuk 20 százalékát saját termelésből fedezzék, és ezt az arányt 2023-ra megduplázzák.

Kruppa László, a vállalat vezérigazgatója szerint a napenergia-hasznosítás jelentős növelése a telephelyen kiemelt projekt. Az új napelemparkkal a napelemek számát több mint duplájára növelik, amivel éves szinten körülbelül 12 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátásukat. A hőszivattyús egységek telepítésével további 6500 tonnával mérséklik a kibocsátást.

Víz újrahasznosítása és hővisszanyerés

A BorsodChem épületeinek fűtésére és a technológiai vizek előmelegítésére a gyártás során keletkező forróvizeket használják fel. Ezáltal közel 7 ezer háztartás éves földgázigényének megfelelő energiát takarítanak meg. A hulladékhő felhasználásával előállított gőz pedig további 5300 háztartás éves földgázfogyasztását váltja ki.

A vállalat munkavállalóit is bevonja a fenntarthatósági törekvésekbe, díjazva azokat, akik megtakarítási ötletekkel állnak elő. A sikeres ötletek megvalósítása esetén a megtakarításból részesülnek, ami motiválja őket a folyamatos innovációra.