Magyar mágnesterápiás kutatás: Új remény a skizofréniával élőknek

A skizofréniában szenvedők számára új kezelési lehetőség kínálkozik a transzkraniális mágneses stimuláció (TMS) formájában, amelyet a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának kutatócsoportja vizsgál. A módszer korábban már depresszió kezelésében bizonyított, és most a skizofréniás tünetek enyhítésében is reménykeltő eredményeket mutat.

Gábort, aki gyerekkora óta küzd paranoid skizofréniával, 25 éve olanzapinnal kezelik, egy antipszichotikummal, amely a hallucinációk és téveszmék kezelésére szolgál. Azonban a hosszú távú kezelés hatékonysága csökkent, ezért Gábor elkezdte a TMS kezelést, amelyet dr. Csukly Gábor vezet a Semmelweis Egyetemen.

Az rTMS kezelés során a skalp fölé helyezett tekercs mágneses teret generál, ami neurotranszmitterek, például glutamát, gamma-aminovajsav vagy szerotonin felszabadulását idézi elő az agykéregben. A klinikán 2019 óta áll rendelkezésre rTMS készülék.

A TMS kezelés hatásmechanizmusát még nem ismerjük teljesen, de tudjuk, hogy az idegsejtek közötti neurotranszmitter áramlást serkenti, és növeli az agy egyes területeinek aktivitását. A kezelés célterülete gyakran a dorzolaterális prefrontális kéreg, amely a személyiség, a tervezési funkciók és az érzelmi szabályozás szempontjából kulcsfontosságú.

A TMS kezelést először depresszióra használták, és az FDA 2008-ban jóváhagyta e célra. Az elmúlt években gyűlt össze elegendő adat arra is, hogy a skizofréniában szenvedők kezelésében is hatékony lehet. Csukly Gábor és kutatócsoportja szerint 3-5 éven belül a kezelés a mindennapi klinikumban is elfogadottá válhat.

A skizofrénia kezelésében a TMS-kezelés különösen a negatív tünetekre lehet hatásos, amelyekre a gyógyszerek kevésbé hatékonyak. A negatív tünetek, mint például a társas kapcsolatok elvesztése vagy az érzelmek kifejezésének nehézsége, jelentősen befolyásolják a betegek társadalmi funkcionálását.

A TMS-kezelés jelenlegi magyarországi helyzete azonban nem ideális, mivel kevés a kezelésre alkalmas eszköz, és a betegeknek hosszú időt kellett várniuk a technológia elérhetővé válására. A kezeléshez jutás vidéken különösen nehézkes lehet.

A skizofrénia patológiája még mindig nem teljesen tisztázott, és a betegség kezelése komplex kihívást jelent az orvostudomány számára. A pozitív tünetek, mint például hallucinációk és téveszmék, gyógyszerrel jobban kezelhetők, míg a negatív tünetek kevésbé reagálnak a gyógyszeres terápiára.

A TMS-kezelés jelenlegi kutatása kettős vak, placebokontrollált vizsgálat, amelynek keretében a betegek egy része valódi, míg másik része placeboingerlést kap. A kutatás eredményeit idén nyáron tervezik elemzni.

Gábor, aki már négy TMS-kezelési cikluson esett át, pozitív tapasztalatokról számolt be, és úgy érzi, hogy az élete jelentősen javult a kezelések hatására. Édesanyja is megerősítette, hogy a tünetek láthatóan csökkentek.

A TMS-kezelés nem csak skizofréniában, hanem más kórképekben, mint például kényszerbetegség vagy PTSD esetében is hatásos lehet. A kezelés biztonságos, a leggyakoribb mellékhatása a fejfájás, amely ritkán fordul elő.