Szép Márton és a német futball titkai

A német labdarúgásban eltöltött egy év után Szép Márton, az U17-es magyar válogatott támadója, a Bayer Leverkusen játékosa megosztotta tapasztalatait a sikeres klubbal és a német válogatottal kapcsolatban.

Szép Márton, aki jelenleg a Bayer Leverkusenben játszik, az Indexnek adott interjúban beszélt a klub és a német válogatott közötti hasonlóságokról, valamint a csapategységről és önbizalomról mint a siker kulcsairól. A támadó elmondta, hogy Xabi Alonso, a Leverkusen vezetőedzője, aki mellett maradását a pletykák ellenére bejelentette, nagy hangsúlyt fektet a fiatalok fejlesztésére és támogatására.

Szép szerint a Leverkusen sikerének egyik fő oka a csapategység volt, amit Alonso is erősített azzal, hogy közvetlen kapcsolatot tartott a játékosaival. A csapat a 2023–2024-es Bundesliga-idényt veretlenül zárta, amely során Szép is többször edzhetett az első kerettel. A fiatal játékos különösen Edmond Tapsobával, a Burkina Faso-i védővel és Jeremie Frimponggal, a holland szárnyvédővel került közelebbi kapcsolatba.

A Leverkusen U17-es csapata is sikeres volt, hiszen megnyerte a korosztályos Bundesliga nyugati csoportját, míg az U19-es csapat a harmadik helyen végzett. Szép maga is az U19-es csapatban folytatja, és reméli, hogy előbb-utóbb lehetőséget kap a felnőtt csapatban is.

A magyar válogatottal kapcsolatban Szép elmondta, hogy a csapat teljesítménye a németek elleni meccsen kivívta a német játékosok elismerését, annak ellenére, hogy a találkozó végül vereséggel zárult. A német válogatottban Wirtz és Jamal Musiala kettősétől sokat várnak, és úgy tűnik, hogy a csapat megtalálta a rutin és a fiatalság ideális egyensúlyát.

Szép a magyar válogatottal kapcsolatban kiemelte, hogy Kerkez Milossal és Loic Negóval áll a legjobb viszonyban, akiktől tanácsokat is kapott. A fiatal játékos angolul és németül is tanul, és bár még van mit fejlődnie a nyelvtudásában, a klub segítségével már jól megérti a hétköznapi és a futballal kapcsolatos dolgokat.

A magyar válogatott Európa-bajnoki szereplésével kapcsolatban Szép reménykedik a csapat továbbjutásában, és bízik a skótok elleni győzelemben. A jövőbeli terveiről szólva pedig azt említette, hogy szeretne még többször edzeni a felnőtt csapattal, és előbb-utóbb pályára lépni a nagyok között.

: Index