NASA űrszemete csapódott egy floridai házba

A Nemzetközi Űrállomás 2021 óta visszamaradt űrszemete hullott egy floridai család otthonára, a család most pereli a NASA-t, kártérítést követelve. A nagyjából tíz centi hosszú, 0,7 kilogramm súlyú fém tárgy lyukat ütött a család lakásának tetőszerkezetén és padlóján, miközben egyik gyermekük otthon tartózkodott. Noha személyi sérülés nem történt, a család kártérítést követel az űrügynökségtől.

Az űrügynökség vizsgálatai nemrég befejeződtek, és megerősítették, hogy az Otero család otthonában kárt okozó fém hengerlap valóban az ő korábbi, 2021-es akciójuknak a mellékterméke. A hivatal szerint az eszköznek el kellett volna égni az atmoszférában, azonban nem így történt, és felismerhető állapotában egyben maradt, így hullott vissza a földfelszínre.

A The Guardian értesülései szerint a család ügyvédet fogadott, aki elmondta, hogy gyermekük, Daniel épp otthon volt a becsapódás idején, de szerencsére nem esett baja, mivel a becsapódás helyéhez képest két szobával arrébb tartózkodott. A benyújtott kártérítési perben kiemelik, hogy néhány méteren múlt, hogy gyermekük életét veszítse.

Ügyfeleim érdemi kompenzációt keresnek az esemény életükre gyakorolt befolyása és stresszhatásának ellensúlyozására. Hálásak, hogy senki sem szenvedett fizikális sérülést, ugyanakkor egy ehhez hasonló »majdnem« szituáció akár katasztrofális végkimenetelű is lehetett volna. Amennyiben a törmelék néhány méterrel arrább csapódott volna be, a végeredmény komoly sérülést okozó, vagy akár halálos kimenetelű is lehet – idézi a lap Mica Nguyen Worthyt, Oteróék ügyvédjét.

A család jelenleg 80 ezer dollárt (mintegy 30 millió forintot) követel a NASA-tól, tekintve, hogy űrszemetük nem csupán veszélybe sodorta őket, de jelentős károkat is okozott az ingatlanukban.

Worthy hozzátette, hogy amennyiben bíróság elé kerül az ügy és az űrügynökséget szankcionálják, az precedensértékű lehet a jövőre nézve a piaci- és magánszektor hasonló peres ügyeit tekintve. A NASA-nak hat hónapja van reagálni az esetre.

Az Ars Technica szakportál jelentése szerint az akkumulátorok ugyan a NASA tulajdonában voltak, de egy raklapszerkezethez voltak rögzítve, amelyet a japán űrügynökség indított, ami bonyolultabbá teszi a felelősségre vonást.

Korábbi példák is vannak arra, hogy ember alkotta űrszemét csapódott a Földbe, többek között a SpaceX Dragon kapszulájának egy része 2022-ben egy ausztrál birkafarmon landolt. A Skylab, az Egyesült Államok első űrállomása Nyugat-Ausztráliára zuhant. A közelmúltban pedig Kínát bírálta a NASA, amiért hagyta, hogy a Hosszú Menetelés nevű rakéta leváló részei pályára állítás után visszahulljanak a Földre.