Milák Kristóf Európa-bajnoki győzelme pánikhangulatot keltett a magyar táborban

Milák Kristóf szombati győzelme a 200 méter pillangón a belgrádi vizes Európa-bajnokságon aggodalmat váltott ki a magyar szurkolók körében, hiszen a párizsi olimpia előtt öt héttel nem a várt eredményeket hozta.

Milák Kristóf 1:54.43-as időeredménnyel nyerte meg a versenyszámot, ami jelentősen elmarad korábbi, jobb időeredményeitől, mint például a 2018-as 1:52.79, a 2020-as 1:51.10, vagy a 2022-es 1:52.01-es Európa-bajnoki győzelmei, illetve a 2022-es budapesti világbajnokságon elért 1:50.34-es világcsúcsától. A magyar úszó szombati teljesítménye nem nyújtott meggyőző előnyt a lengyel ikerpár előtt, és az utolsó ötven méteren Krzysztof Chmielewski hajrája komoly kihívást jelentett számára.

A magyar úszó az utolsó 50 métert csak a negyedik legjobb részidővel úszta le, és a pénteki elődöntőhöz képest csupán csekély javulást mutatott. A szakértők szerint, ha Milák 1:54-gyel kezdődő időt úszik, akkor a párizsi aranyat el kell felejteni, és még a 1:53 végét-közepét úszó idő sem lenne elég az olimpiai győzelemhez.

A szakemberek tanácstalanok és aggodalmukat fejezik ki Milák állóképességi problémái miatt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 200 méter pillangó számot háromszor is le kell úsznia (előfutam, elődöntő, döntő). Milák az elmúlt egy évben eltűnt a nyilvánosság elől, és csak nagyon kevés emberrel tartja a kapcsolatot, köztük Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd elnökével és Schmidt Ádámmal, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárával.

A párizsi olimpia előtt öt hét van hátra, és Virth Balázs edző csoportja, benne Milákkal, egy utolsó, zalaegerszegi edzőtáborozásra készül. Azonban az öt hét valójában csak három és fél hét intenzív edzést jelent, mivel az utolsó másfél hétben már könnyíteni kell az edzésmunkán. A magyar úszó zsenialitásában bízók, köztük Gergely István és Schmidt Ádám, reménykednek, hogy Milák páratlan versenyzői adottságai segítségével mégis képes lesz megszerezni az olimpiai aranyérmet.