Gyásznap Szevasztopolban az ukrán rakétatámadás után és fegyveres támadások Dagesztánban

Gyásznapot tartanak Szevasztopolban és a Krímben, miután vasárnap az ukrán hadsereg kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS rakétákkal támadást hajtott végre a kikötőváros ellen, amely során öt civil vesztette életét és 124-en megsebesültek.

A tragédia következtében három gyermek is életét vesztette, míg további 27 gyermek sérüléseket szenvedett. Az orosz gyerekjogi biztos, Marija Lvova-Belova szerint öt gyermek állapota válságos. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy pedig a város felett felrobbant, miután letért a röppályájáról. Az áldozatok a tengerparton vagy annak közelében tartózkodtak az Ucskujevka park területén.

Az orosz védelmi minisztérium a támadásért Washingtonra mutatott, állításuk szerint az amerikai szakemberek az Egyesült Államok műholdas felderítési adatai alapján programozták az ATACMS-rakétákat. A TASZSZ hírügynökség szerint a támadást Mikolajiv térségéből indították, és az orosz erők válaszlépéseket terveznek az üteg megsemmisítésére.

Tatyjana Moszkalkova, az orosz emberi jogi ombudsman, a történteket civilek elleni terrortámadásnak minősítette, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekmény címén büntetőeljárást indított. Marija Zaharova, az orosz külügyi szóvivő szerint Ukrajna "rituális bűncselekményt" követett el, és szándékosan az ortodox szentháromság napját választotta a támadás időpontjául. Zaharova sürgeti a nemzetközi közösség reakcióját az eseményekre.

A feszült helyzet tovább súlyosbodott, amikor vasárnap Dagesztánban is fegyveres támadások történtek. Derbentben egy ortodox templomot és egy zsinagógát, Mahacskalában pedig egy templomot és egy közlekedési rendőrposztot ért támadás. Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) jelentése szerint Derbentben egy pap és egy rendőr vesztette életét, egy másik rendőr pedig megsebesült. Mahacskalában egy templomi biztonsági őr és egy rendőr halt meg, hat másik pedig megsebesült. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a dagesztáni eseményeket is terrorizmus címén vizsgálja, és büntetőeljárást indított. Egy dagesztáni Duma képviselője szerint a támadások mögött Ukrajna és a NATO állhat.

A dagesztáni támadások során összesen tucatnyi halálos áldozat esett, köztük legalább 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr. A támadók közül hatan haltak meg, a rendőrség további támadókat keres, akiket még nem azonosítottak. A támadások célpontja két templom és két zsinagóga volt, és egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára az akciókat. Derbentben a támadók Molotov-koktélokkal fel is gyújtották a templomot és a zsinagógát, majd egy épületben elbarikádozták magukat. A rendőrség őrizetbe vette Magomed Omarovot, egy Mahacskala melletti település vezetőjét, miután kiderült, hogy két fia is az elkövetők között volt.

Az oroszországi Dagesztánban az indulatokat Izrael Gázai övezetben zajló támadásai is felerősítették, ahol a 96 százalékban muzulmán lakosság körében nagy a feszültség. A 3,2 milliós Dagesztánban 14 hivatalos státusszal rendelkező nyelv van, és a legnagyobb nemzetiség, az avarok aránya is csak 29 százalék, az orosz kisebbségé pedig 3,6 százalék.

A dagesztáni támadások során több tucatnyian vesztették életüket, köztük legalább 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr. Mahacskalában egy ortodox papnak elvágták a torkát. A támadásokat követően hat támadó meghalt, a rendőrség pedig további elkövetőket keres. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadásként kezeli az esetet, amelyet egyelőre senki sem vállalt magára, de Dagesztánban korábban több iszlamista támadás is történt. Dagesztán Oroszország egyik legszegényebb része, túlnyomórészt muszlimok lakják.

Idén márciusban, Oroszország történelmének egyik legsúlyosabb merényletét követően Vlagyimir Putyin és a Kreml Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatta, még annak ellenére is, hogy az Iszlám Állam akkor magára vállalta a terrortámadást. Putyin kijelentette, hogy „Oroszország nem lehet az iszlám fundamentalisták terrortámadásainak célpontja”, mert „egyedülálló példája a vallások közötti harmóniának, és a vallások és etnikumok közötti egységnek”. Az FSZB közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk az Iszlám Államnak egy moszkvai zsinagóga ellen március 7-én tervezett támadását.

Az orosz hatóságok nem zárják ki azt, hogy "külföldről koordinált" támadásról legyen szó, az azonban, hogy egy nemzetközi terrorszervezetet, vagy a Nyugatot gyanúsítják egyelőre nem tiszta. Egy dagesztáni politikus azonnal az ukrán titkosszolgálatot jelölte meg elkövetőként, Dmitrij Rogozsin korábbi Roszkozmosz-vezér (aki pillanatnyilag a megszállt Zaporizzsja szenátoraként ténykedik) szerint azonban nem szabad minden, Oroszországot érő támadást Ukrajnára fogni.