Súlyos kibertámadás érte a Krími hidat

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (GUR) sikeres kibertámadást hajtott végre a Krími híd ellen, jelentős fennakadásokat okozva a kulcsfontosságú átkelőnél. A támadás során a GUR a Krímben működő orosz internetszolgáltatókat és a híd forgalmát regisztráló rendszereket vette célba, ami komoly zavarokat okozott a helyi könyvelési rendszerekben és a kiskereskedelmi üzletek pénztárgépeiben Szevasztopolban és Kercsben.

A kibertámadások elsősorban az orosz média szervereit és távközlési szolgáltatókat érintették, emellett a híd forgalomirányítási rendszerében is jelentős fennakadásokat okoztak. A DDoS-támadás következtében a Kerch FM honlapja és a Miranda Media mobilszolgáltató szerverei váltak működésképtelenné, ami különösen súlyos, tekintettel arra, hogy a Miranda Media biztosítja a kommunikációs csatornákat a szevasztopoli hatóságok számára.

A támadás hatására a híd forgalmában is óriási dugók keletkeztek, egy órán belül hatszorosára nőtt a torlódás, reggelre pedig már mintegy 300 autó állt sorban. Kijev korábban is többször próbálkozott a híd megbénításával, 2022 őszén és 2023 nyarán rakétatámadásokat indítottak, az elmúlt időszakban pedig hasonló kibertámadásokkal igyekeztek járhatatlanná tenni az átkelőt.

Ezzel párhuzamosan, az orosz haderő folytatja a támadásokat Ukrajna területén, ahol a Bahmut mellett található Csasziv Jar kisvárost termobárikus fegyverekkel kezdték el lőni. Ukrán források szerint a várost vélhetően TOSz-1-es nehéz lángszórókkal támadják, amelyek jelentős rombolóerejű robbanásokat generálnak a levegő meggyújtásával. A védelem egyelőre kitart, és a hőkamerás felvételeken is látható a hatalmas pusztítás. A TOSz-1A egy T-72-es alvázon működő rakéta-sorozatvető rendszer, amely a "lángszóró" elnevezést a termobárikus töltetek használata miatt kapta.