Varnus Xavér kártérítést kapott a törölt repülőjáratai után

Két évnyi küzdelem után sikerült kártérítést szereznie Varnus Xavér orgonaművésznek, miután egy nemzetközi légitársaság törölte a repülőjáratait. Összesen közel kétmillió forintot kapott vissza a jegyek árából és kártérítésként.

Az ügy 2022 nyarán kezdődött, amikor Varnus Xavér repülőjegyet vásárolt édesanyjának és unokaöccseinek, hogy Kanadába utazzanak, de a tervezett örömteli utazás helyett csalódás és pluszköltségek sora várt rájuk. A művész a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordult, amely végül 4800 euró, azaz 1,9 millió forint kifizetésére kötelezte a légitársaságot.

Varnus Xavér közösségi oldalán osztotta meg a történteket, és elmondta, hogy a Lufthansa és leányvállalata, a Condor törölte a járatokat, és nem térítette vissza a jegyek kétezer eurós árát. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a cégcsoport ellen, de a Lufthansa bujkált előlük.

A művész posztja után egy nappal érkezett meg a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának határozata, amelyben kártérítésre kötelezték a légitársaságot. A Lufthansa és a Condor a család összes jegyéért beszedte a pénzt, majd semmit sem adtak érte. A járatot az indulás napján törölték, és a helyette felajánlott járat csak Varnusnak és édesanyjának lett volna megfelelő. A kárpótlásul kapott járat utaslistáján sem szerepelt a nevük, és a londoni szállodát sem voltak hajlandóak kifizetni, így jelentős többletköltséggel, négy nappal később érkeztek meg Kanadába.

A visszaúton is törölték a járatukat, és amikor Varnus panaszt tett, a cégcsoport tagjai egymásra mutogattak. A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatása szerint a cégcsoport ügyvédei minden lehetséges kifogást felhoztak, például természeti csapásra és világjárványra hivatkoztak. Végül a hatóság igazságot szolgáltatott, és a két cégnek ki kell fizetnie a jegyek árát és 2400 eurónyi kártérítést.

Varnus Xavér a napokban ismét összetűzésbe került a légitársasággal, amikor kiskutyája utazásához megvásárolt jegyet duplán fizettették ki vele, mert a frankfurti átszállásnál nem fogadták el a saját cég által kiállított befizetési igazolást. A művész elmondta, hogy bár otthona Kanada legkeletibb óceánpartján található, és ide csak a Lufthansa indít közvetlen járatot Európából, a jövőben nem kíván velük utazni, és inkább vállalja a kerülőutat New York-i átszállással.