Sydney kikötőparti vidámparkja, a Luna Park eladásra kerül

A Sydney kikötő melletti híres Luna Park, amely az elmúlt 90 év során több bezáráson is átesett, most újra eladóvá vált. A park, amely 1935 óta üzemel, jelentős kulturális és társadalmi szerepet tölt be a város életében.

A Luna Park, amely a Milsons Pointban található, 17 hullámvasúttal és a műemlékvédelem alatt álló Coney Islanddel büszkélkedhet. A 3,1 hektáros területet a Luna Park Reserve Trust kezeli, amelynek feladata a park és a környező part megőrzése. A hosszú távú üzleti bérlet eladása mintegy 70 millió dollárt hozhat a jelenlegi tulajdonosnak, a Brookfield globális befektetési cégnek, amely a parkot, az épületeket és a 389 férőhelyes parkolót is üzemelteti.

A park vezérigazgatója, John Hughes szerint a Luna Park a sydney-i társadalom és kultúra meghatározó része. Az elmúlt négy év során 40 millió dolláros fejlesztés történt, új látványosságok és élmények kerültek bevezetésre, amelyek rekord látogatottságot eredményeztek.

Simon Rooney, a CBRE kereskedelmi ingatlanügynökség munkatársa, amely az eladást bonyolítja, kiemelte, hogy a Luna Park több mint egy vidámpark: Sydney lüktető szíve, és az eladás egyedülálló lehetőséget kínál a befektetők számára.

A Luna Park története nem volt zökkenőmentes

A vidámpark 1979-ben tragédiát élt meg, amikor hat gyermek és egy felnőtt életét vesztette egy tűzesetben. A parkot ezt követően bezárták, és az 1980-as, 1990-es években is zárva tartott. 2004-ben újranyitott, de a zajpanaszok miatt ismét problémák merültek fel. Ma már évente több mint 1,1 millió látogatót fogad, és 2023-ban ünnepelte a 2004-es újranyitás óta a 20 milliomodik látogatóját.

Az észak-sydney-i tanács polgármestere, Zoë Baker hangsúlyozta, hogy a Luna Parknak továbbra is vidámparkként kell működnie, hogy szórakozást nyújtson a lakosoknak. A közösség az elmúlt évtizedekben több harcot is vívott a park megőrzéséért.

Az eladás iránt várhatóan hazai és nemzetközi érdeklődés is mutatkozik, az érdeklődési szándéknyilatkozatokat augusztus végéig várják.