Újabb kormányválságba futott a legnagyobb katolikus ázsiai ország

Sara Duterte fülöp-szigeteki alelnök lemondott oktatási miniszteri tisztségéről, valamint a kormány antikommunista munkacsoportjának alelnöki tisztségéről, ezzel komoly válsághelyzetet teremtett. Kevesebb mint egy esztendő van hátra a 2025 májusában esedékes félidős szenátusi választásokig.

Politikai megfigyelők szerint ez az első jelentős lépés, amely Sara Duterte nagyobb politikai ambícióit sejteti a jövőre nézve. Felmerült, hogy Duterte ellenzéki vezetővé válhat, és saját jelöltet indíthat Ferdinand Marcos elnök ellen a 2025-ös választásokon, majd 2028-ban az elnöki tisztségre is pályázhat.

Duterte lemondásával szabadon pozícionálhatja magát ellenzéki szereplőként egykori szövetségese, Marcos elnök ellen. A hatalommegosztási megállapodásuk a jelentős politikai különbségek és a Marcos-klán által nem nyújtott engedmények miatt nem volt tartható.

A 2025-ös szenátusi választásokon a 2019-ben megválasztott 12 szenátor mandátuma kerül megújításra, a győztesek 2031-ig tölthetik be hivatalukat. Sara Duterte bejelentette, hogy apja, Rodrigo Duterte és két fia is indulni kívánnak a választásokon.

Sara Duterte miniszteri tisztségéről való lemondása indoklás nélkül történt, de az alelnöki pozícióját 2028-ig megtartja. Sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy döntése a tanárok és a filippínó fiatalok iránti aggodalomból fakadt.

A Duterte és Marcos családok 2022-ben egyesítették erőiket az elnökválasztáson, ahol Duterte alelnökjelöltként indult. Az elnökválasztáson aratott győzelem után azonban a szövetség gyorsan megromlott, Marcos elnök eltávolodott Rodrigo Duterte politikájától, beleértve a drogellenes háborút, és határozottabb álláspontot képviselt Kína Dél-kínai-tengerre vonatkozó követeléseivel szemben.

Marcos szövetségesei a kongresszusban elutasították az alelnök kérését, hogy több millió pénzeszközt kapjon az alelnöki hivatal és az oktatási minisztérium számára. Duterte családja Davao-ban tüntetéseket szervezett, és a jelenlegi és a korábbi elnök egymást droghasználattal vádolták meg.

Sara Duterte lemondása politikailag sebezhetőbb helyzetbe hozhatja, mivel nincs többé kabinetportfóliója és költségvetése. Marcos és szövetségesei fölényben vannak vele szemben, és nyíltan bírálhatják tevékenységét.

Annak ellenére, hogy támogatói szerint az alelnök az ellenzék vezetője lett, az ellenzéki pártok ezt elutasították. Az ellenzék szerint Duterte felelősségre kell vonni a vitatott pénzek felhasználásáért és az apja által vezetett drogellenes háborúban való részvételéért. Pantaleon Alvarez volt házelnök szerint Duterte vezetheti az ellenzéket, de a kongresszusi kisebbség ezt elfogadhatatlannak tartja.

Leila de Lima, volt szenátor, szerint az alelnök nem alkalmas az ellenzék vezetésére, mivel nem vállalt felelősséget és nem változtatta meg álláspontját. Dutertének nehéz lesz kapcsolatot teremtenie a valódi ellenzéki erőkkel, mivel sokan az apja kormányzásának áldozatai voltak.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának tudományos főmunkatársa.