Letartóztatták a bolíviai puccskísérlet vezetőit

A bolíviai hadsereg volt vezetőjét, Juan José Zuniga tábornokot és két másik magas rangú tisztet, akiket a Luis Arce elnök elleni szerdai sikertelen államcsíny vezetésével vádolnak, előzetes letartóztatásba helyezték. A bíróságok pénteken rendelték el hat hónapra bebörtönzésüket a La Paz melletti El Alto település külterületén lévő Chonchocoro börtönben a néhány órás fegyveres felkelés kivizsgálásának idejére.

Zuniga tábornokot, Juan Arnez ellentengernagyot, a haditengerészet volt vezetőjét és Alejandro Iraholát, egy gépesített dandár volt parancsnokát terrorizmussal, valamint az állam biztonsága és szuverenitása elleni fegyveres felkeléssel gyanúsítják. A három egykori magas beosztású katonatiszt akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat.

Juan Carlos Limpias, a börtönhatóság igazgatója szerint Zunigát szombaton késő este átszállították egy másik helyre, a Cochabamba megyében található El Abra nevű, maximális biztonságú börtönbe.

Zuniga tábornok azt állította, hogy az elnök utasítására cselekedett, aki arra kérte, hogy "rendezzen valamit, hogy növelje népszerűségét". Ezt az állítást Arce elnök határozottan cáfolta.

A puccskísérlettel kapcsolatban összesen 21 hivatásos, nyugállományú és civil katonai személyt vettek őrizetbe, akik több órán át ostromolták az elnöki palotát, mielőtt visszavonultak volna.

Szombaton a belügyminiszter bizonyítékot szolgáltatott a bíróságoknak arról, hogy a hadsereg puccsot akart végrehajtani az államfő ellen. "Rábukkantunk egy rádiótáviratra", amelyben elrendelték egy repülőgép vezénylését, hogy a különleges erőket La Pazba szállítsa - mondta Eduardo Del Castillo a sajtónak.

A kudarcba fulladt államcsíny során szerdán katonai egységek foglalták el La Paz központi részeit és behatoltak az elnöki palota területére is. Luis Arce elnök erre leváltotta a hadsereg teljes vezérkarát, az új parancsnokok pedig elrendelték a katonák visszavonulását.