Érsekújvári vonatbaleset: További áldozatokat keresnek

A Prágából Budapestre tartó 279-es Eurocity-járat és egy Arriva társaság busza csütörtök délután ütközött össze Érsekújvár közelében, a baleset következtében több halálos áldozat is van.

A tragikus baleset során az Arriva busza kettészakadt, az út szélére sodródott, majd felborulva kigyulladt, és a mozdony is lángra kapott. A mozdonyvezetőnek és a buszsofőrnek sikerült életét megmentenie. A Paraméter információi szerint a helyszínről hét halottat és több sérültet szállítottak el, és további áldozatokat keresnek a mentőalakulatok. Minden elhunyt az autóbuszon utazott.

A magyar külügyminisztérium csütörtök esti tájékoztatása alapján a balesetben nem volt magyar állampolgárságú áldozat vagy sérült, és a konzuli szolgálat sem kapott segítségkérő bejelentést. Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal, és továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket.

A szerencsétlenség egy Érsekújvárhoz (Nove Zamky) közeli vasúti átkelőnél történt. A balesetben többen megsérültek, a sérült személyeket a pozsonyi, komáromi, lévai kórházba szállították, mivel az érsekújvári kórház nem tudta őket fogadni. Néhány áldozatot nagyon nehéz azonosítani, annyira megégtek.

A vonat mozdonya a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is. A baleset előtti jelentések szerint kétszázan utaztak a vonaton, azonban a legfrissebb információk szerint több mint százan voltak a vonaton.

A baleset okait még vizsgálják a hatóságok. Péntek reggeli jelentések szerint a baleset akkor történt, amikor először egy, majd az ellenkező irányból egy második vonat érkezett az átjáróba, de előzőleg felnyíltak a sorompók, ezért oldalról egy sínekre hajtó turistabusznak ütközött a gyorsvonat. Helyi beszámolók szerint két nappal a balesetet megelőzően már hibás volt a vasúti jelzőberendezés. Jozef Ráz közlekedési miniszter és Alexander Sako, a Szlovák Vasutak igazgatójának közös sajtótájékoztatóján beigazolódott, hogy vélhetően emberi hiba okozta a balesetet, mivel a technikai eszközök megfelelően működtek, de emberi mulasztás történhetett, miután a lezárt sínpárra vezettek egy vonatot.

A gyorsvonat utasait az esti órákban buszokkal Párkányba szállították, a baleset áldozatainak és sérültjeinek megsegítésére pedig gyűjtés indult, amelyben eddig 454 adományozó közel 9 ezer eurót ajánlott föl. A vonaton utazók közül csak a sofőr sérült meg könnyebben, míg a busz utasai közül további négy személy sérült meg, akiket kórházba szállítottak, és a járatra nyolcan vásároltak jegyet. Matus Sutaj Estok belügyminiszter szerint a vonat vélhetően a lehető legnagyobb, 100 km/órás sebességgel haladt.

A vonat egyik utasa, Tóth Gábor 34 éves kontroller, aki Pozsonyban szállt fel a vonatra, elmondta, hogy a hirtelen fékezés miatt beütötte a fejét, de sem ő, sem a többi utas nem szenvedett komolyabb sérüléseket. "A baleset során annyit éreztünk, mintha fékezett volna a vonat. Én háttal ültem a haladási iránynak, az ütközés során beütöttem a fejemet a táblába. Nem sokkal ezután elkezdtük érezni a tüzet is" - árulta el a férfi az RTL Híradónak. Hozzátette, hogy az utasok nyugodtan, rendezetten szálltak le a vonatról, miután tájékoztatták őket a balesetről.