Pusztító következményekkel járhat a politikai hidegháború a Fővárosi Közgyűlésben

Több kerületi polgármester is aggódik a Fővárosi Közgyűlés októberi munkájának nehézségei miatt. Pikó András szerint a politikai hidegháború súlyos következményekkel fenyeget, míg Karácsony Gergely főpolgármester nyitott az együttműködésre és nem érzi aggodalomra okot. Kovács Gergely, a XII. kerület újonnan megválasztott polgármestere szerint a hagyományos politika végnapjait éli, és a Kutyapárt a harmadik alternatíva lehet a technokrata, öltönyös politikusok és a karizmatikus vezetők mellett.

A Fővárosi Közgyűlés megalakulása után több kerületi polgármester is kifejezte, hogy a következő öt évre tervezett közös munka nehezebb lesz az új választási szabályozás és a pártpolitikai csatározások miatt. Karácsony Gergely főpolgármester szerint Vitézy Dávidnak sokat kell még tanulnia a főváros működéséről, és bírálta a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezelését, amelyet a Fővárosi Közgyűlést megkerülve hoztak meg. Karácsony hozzátette, hogy ez a tétel szerepelt a főváros idei költségvetésében, amit tavaly év végén fogadtak el.

Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint, ha a politikai hidegháború dominál a közgyűlés munkájában, az végzetes következményekkel járhat. Ferencváros polgármestere, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájáról került be a testületbe, szorongását fejezte ki a nehezített munkafolyamatok miatt, de reményét is kifejezte, hogy a képviselők az itt élők érdekeit fogják szem előtt tartani.

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy nyitott az együttműködésre és tervezi, hogy minden listavezetőt és képviselőt felkeres októberig. Korábban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában élő adásban kérte el Magyar Péter telefonszámát, és bár még nem beszélt vele, szándékában áll a programok megvitatása. A főpolgármester szerint a Tisza Párttal való együttműködés is lehetséges, mivel programjuk a fővárost illetően még formálódik.

A Fővárosi Közgyűlés tagjai nemrégiben átvették a megbízatásukról szóló levelet dr. Fazekas Csabától, a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől. Az új közgyűlés 32 képviselőből és a főpolgármesterből áll majd, akiknek mandátuma 2024. szeptember 30-án jár le, míg a most megválasztott tagoké 2024. október 1-től hatályosul. A képviselői helyek megoszlása a következőképpen alakul: Párbeszéd-ZÖLDEK – DK – MSZP: 6 képviselő; MKKP: 3 képviselő; Tisza Párt: 10 képviselő; Fidesz-KDNP: 10 képviselő; Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek: 3 képviselő.

Kovács Gergely, a XII. kerület újonnan megválasztott polgármestere szerint ma százszor többet tud csinálni egy polgármester Magyarországon, mint egy országgyűlési képviselő. A Kutyapárt XII. kerületi sikere a Fidesz népszerűségének csökkenésével és az ellenzék hiányával magyarázható. Kovács Gergely nem tervezi, hogy beüljön a Fővárosi Közgyűlésbe, mivel úgy érzi, a polgármesteri teendők mellett nincs ideje a fővárosi ügyekre. A Kutyapárt a fővárosi közgyűlési munkában a kulturális területen lát lehetőségeket, és Kovács szerint a párt a karácsonyos, vitézys és Magyar Péter-es csapatnak is belefér, együtt tudnának dolgozni mindegyikkel.