Franciaország és Kína közös műholdja a mély űr titkait kutatja

Gamma-kitörések után kutató műholdat bocsátottak közösen Föld körüli pályára Franciaország és Kína. A projekt keretében a műhold eszközeit fele-fele arányban állították elő a két ország, amelyet egy kínai rakéta juttatott az űrbe vasárnap reggel.

Az együttműködés jelentősége nem csupán tudományos, hanem politikai szempontból is kiemelkedő. Kína, amely a Hold meghódításáért folyó versenyben egyre jelentősebb eredményeket ér el, a hónap elején a Hold Földről nem látható oldalán is sikeresen landolt egy szondát. Ezzel párhuzamosan a nyugati világ egyre nagyobb bizalmatlansággal figyeli Kína technológiai fejlődését.

A műhold fő feladata a gamma-kitörések detektálása, amelyek a mély űrből érkeznek, több milliárd fényév távolságból. Ezek a jelenségek a Napnál sokkal nagyobb tömegű csillagok pusztulásakor, vagy neutroncsillagok és fekete lyukak összeolvadásakor keletkeznek, és rendkívül nagy energiájú fényjelenségekkel járnak.

A gamma-kitörések tanulmányozása segíthet jobban megérteni a csillagok életciklusának végét, amely nagymértékben függ a csillag méretétől és környezetétől. A Napunk például, amely inkább átlagos méretűnek számít, körülbelül négymilliárd év múlva válik először vörös óriássá, majd fehér törpévé, de nem várható, hogy szupernóvává alakuljon, vagy neutroncsillaggá, illetve fekete lyukká váljon.

A műhold által gyűjtött adatok olyan információkat szolgáltathatnak a csillagászok számára, amelyek laboratóriumi körülmények között nem lennének elérhetőek. Frédéric Daigne, a párizsi Asztrofizikai Intézet munkatársa szerint ezek a megfigyelések rendkívül értékesek a tudomány számára.