Budapest megmutatja a világnak, hogyan kell ezt csinálni

A budapesti Ludovika Campus ad otthont június 20. és 23. között tartott városi sportágak olimpiai selejtezőjének, ahol több magyar versenyző is megmérette magát, köztük Kempf Zoltán és Lobontiu Menotti Noris.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja és az esemény irányító testületének társelnöke előadásával indította a harmadik napot, hangsúlyozva a nemzetközi versenyzéshez szükséges infrastruktúra kiépítésének fontosságát, valamint a rendezvény jelentőségét a magyar sportolók számára az olimpiai és nemzetközi versenyek hangulatának megismerésében. A délelőtti időjárás okozta kellemetlenségek ellenére a versenyek akadálytalanul zajlottak.

Szombat délelőtt Fürjes Balázs előadást tartott a városi sportágak olimpiai selejtezőjéről a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, emlékeztetve arra, hogy Magyarország rendelkezik tapasztalattal az utcai sportesemények szervezésében, hiszen 2019-ben Budapest adott otthont a World Urban Gamesnek. A Ludovikán tartott rendezvény sportesemény mellett családi és zenei fesztivál is egyben, amely vonzza a fiatalokat és a családokat.

Pierre Fratter-Bardy, a NOB stratégiai és fejlesztési társigazgatója kiemelte, hogy a szurkolók nagy része fiatal, és a rendezvény különösen őket és családjaikat célozza.

A NOB szervezésében németországi, angol, kanadai, francia és japán nagy városok képviselői érkeztek Budapestre, hogy a magyar házigazdák segítségével elsajátítsák a sikeres utcai sportok világbajnokságainak szervezéséhez szükséges ismereteket. Fürjes Balázs szerint ez a teljesítmény elismerése, és hálásak érte.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar sportolóknak meg kell őrizniük eredményességüket a hagyományos sportágakban, de nyitniuk kell az új olimpiai sportágak felé is, és az olimpiai kvalifikációval kapcsolatos tapasztalatok inspirálóak lehetnek számukra.

A kvalifikációs sorozat szombati programja kétórás késéssel kezdődött az időjárás miatt, de a versenyek zavartalanul folytatódtak.

Kempf Zoltán a BMX freestyle park versenyszám döntőjében az 11. helyen végzett. Az előző napok selejtezőiben 76,50 és 82,80 pontot kapott, ami 79,65-ös átlagot eredményezett. A döntőben első köre hibátlan volt, 78,60 pontot kapott, a második kört azonban idő előtt befejezte, így összesítésben a 11. helyen zárt, ezzel nem sikerült olimpiai kvótát szereznie.

Kempf elmondta, hogy a közönség nagy motivációt jelentett számára, és bár a szeme alatti sérülés zavarta, örült, hogy jól érezhette magát a versenyen.

Lobontiu Menotti Noris bréktáncban nem jutott tovább a legjobb 32 közé. A szombati előselejtezőben négyfős csoportokban versenyeztek, és Noris a hetes csoportban dél-koreai, algériai és kazah versenyzőkkel mérte össze tudását. A magyar sportoló a 36. helyen végzett.

Szarvák Csenge a 34. helyen zárta a versenyt, így nem jutott tovább a legjobb 32 közé. A selejtező sorozatból a bréktáncosok közül hét-hét sportoló indulhat biztosan a párizsi olimpiára, további kettőt a NOB oszt ki, egy pedig a rendező országnak jár.